IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно се обръщат към роботите, борейки се с инфлацията

Затегнатите пазари на труда, нарастващите заплати и натискът върху разходите на потребителите принуждават индустрията да отиде стъпка напред

09:42 | 18.12.22 г. 2
Склад на Amazon в Ийствил. Снимка: Watchara Phomicinda/MediaNews Group/The Press-Enterprise via Getty Images
Склад на Amazon в Ийствил. Снимка: Watchara Phomicinda/MediaNews Group/The Press-Enterprise via Getty Images

В огромен склад в южния нидерландски град Розендал автоматизирани кранове и превозни средства без шофьори тихо подреждат дрехи за френските и италианските магазини на Primark, намалявайки нуждата от трудна за намиране работна ръка, разказва Ройтерс.

Със стоки, натрупани плътно до покрива, новият склад, който е с размерите на 15 футболни игрища, намалява нуждата от допълнителни обекти – и работници – което с времето води до по-ниска разходна база.

Макар че търговията на дребно по-бавно възприема автоматизицията от сектори като автоиндустрията и електрониката, тя набира темпо – от въвеждане на обикновени каси на самообслужване в магазините до използването на роботи и изкуствен интелект (AI) във веригите на доставки.

Сега затегнатите пазари на труда, нарастващите заплати и натискът върху разходите на потребителите принуждават индустрията да отиде по-напред.

Световните инсталации на индустриални роботи са се увеличили с 31% през 2021 г. на годишна база, а продажбите на обслужващи роботи са нараснали с 37%, като търговията на дребно е значителен двигател и на двете движения, посочва Международната федерация по роботика (IFR).

Марк Шърли, ръководител на логистиката в основаната в Ирландия Primark, казва, че инвестицията от 25 млн. евро в автоматизацията на обекта в Розендал ще носи по 8 млн. евро годишно ползи от четвъртата година в допълнение на икономии от това, че не се налага наемане на допълнителен склад.

Според оценките му използването на автоматизирани кранове вместо ръчно управлявани мотокари е увеличило ефективността на обекта с 80%.

Най-важното е, че употребата на автономни превозни средства означава, че компанията вече не се конкурира с изключително затегнатия пазар на труда в Нидерландия – предизвикателство, усещано в много развити икономики.

„Когато вземете индустрията като цяло, хората вървят по този път, за да намалят рисковете, свързани с труда“, казва Шърли за Ройтерс.

Според оценките му индустрията с търговия на дребно е на 40% автоматизирана, но смята, че този процент ще скочи до 60-65% през следващите три до четири години.

Походът на роботите може да бъде видян в магазините за мода и за храни в цял свят, тъй като индустрията, която наема милиони служители, се бори с разходите от нарастващите заплати, енергия и суровини.

Освен това потребителите ограничават разходите си, а Amazon – най-големият онлайн търговец на дребно, предупреждава, че бюджетите за пазаруване са затегнати, особено в Европа.

Из региона теразлични търговци възприемат различни подходи. Carrefour – най-големият търговец на храни в Европа, се ангажира да намали разходите и да опрости предлагането си, а Tesco – най-голямата верига супермаркети във Великобритания, прие удар върху печалбата си.

В модната индустрия собственикът на Zara Inditex повишава цените, за да се справи с растящите разходи, а собственикът на Primark – AB Foods, заяви, че нискобюджетният моден търговец ще ограничи увеличението на цените, въпреки че инфлацията удари двуцифрени нива на много от пазарите му, тъй като потребителите не могат да си позволят да плащат повече.

А това прави автоматизацията дори по-важна.

Макар че процесите в онлайн търговците на дребно са до голяма степен автоматизирани, големи части от дейностите на традиционните търговци все още се извършават ръчно, посочват консултанти в McKinsey.

„На етап сме, където технологията става все по-добра и по-евтина, а аргументът в защита автоматизацията в някои сфери става все по-убедителен“, казва Анита Балчандани, кото управлява отдела за потребители на McKinsey във Великобритания.

Поглеждайки модната индустрия, McKinsey очаква модните компании да удвоят инвестиции в технологии от диапазона от 1,6% до 1,8% от приходите през 2021 г. до 3,0%-3,5% през 2030 г.

Компанията казва, че онези модни брандове, които напълно интегрират дигитални процеси, може да намалят наполовина времето, което е нужно, за да изкарат продукт на пазара. Това, от своя страна, може да доведе до 8% ръст на продажбите за стоки на ненамалени цели и 20% спад на производствените разходите.

Същите тези сили движат автоматизацията в сектора на хранителна търговия, като компаниите инвестират в роботи за почистване, електронно етикиране на рафтовете и в технология, която им помага да разберат нивата на запасите в реално време и да управляват попълването им.

Бъдещето

Британският пионер в онлайн пазаруването на храни Ocado яхва вълната, продавайки автоматизирани складове и леки роботи на търговци на дребно в Съединените щати, Европа и Азия, надявайки се в крайна сметка да автоматизира целия процес от фермата и завода до хладилника на купувача.

Във веригата Sam’s Club, собственост на Walmart, почти 600 роботи, разработени от Brain Corp, чистят подовете на магазините и сканират рафтовете, за да проверяват нивата на запаси и цени.

„Търговците на дребно казват, че роботите са бъдещето“, казва Майкъл Спруджит, главен директор по приходите, за Ройтерс, добавяйки, че промяната може да „освободи служители от трудоемки“ задачи. Компанията му осигурява роботи и за Schnucks, Kroger, Carrefour и Albert Hypermarkets.

Подновеният фокус върху автоматизацията осигурява възможности за логистични групи, фирми за роботи и подобни на Amazon платформи.

Макар че грабна заглавията с магазини, използващи камери, за да се премахне нуждата от каса на самообслужване, подразделението Amazon Web Services работи и с групи като Adidas и Zalando, за да увеличава бързо популярни продукти и съответно – продажбите.

Някои профсъюзи обаче се противопоставят на автоматизацията. Съюзът на служителите в магазини USDAW във Великобритания заяви, че работодателите твърде често харчат пари за технологии, които не работят правилно и не осигуряват необходимото обучение.

А някои предупреждават, че предвид бързо променящите се пазари автоматизацията в голям мащаб няма да работи за всички.

Дан Майърс, управляващ директор на логистичната компанията XPO Logistics във Великобритания и Ирландия, казва, че някои търговци на дребно, инвестиращи десетки милиони лири за възвръщане на инвестицията в рамките на десетилетие, трябва да са сигурни, че бизнес моделът им няма да се промени междувременно.

„Винаги компромис между гъвкавостта на човешкия подход срещу ефективността на автоматизирания подход“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 18.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още