IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супермаркетите предлагат все повече свои марки, за да привлекат притиснатите потребители

Продажбите на продукти с лични марки, които обикновено са по-евтини от еквивалентите на известни брандове, нарастват през последните месеци

12:00 | 31.12.22 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Супермаркетите засилват собствените си продуктови линии, опитвайки се да се извлекат полза от натиска върху разполагаемите доходи на потребителите, пише Wall Street Journal.

Продажбите на продукти с лични марки, които обикновено са по-евтини от еквивалентите на известни брандове, нарастват през последните месеци, тъй като потребителите търсят начини да пестят на фона на ускоряващата се инфлация.

В отговор на това големите оператори на супермаркети, например Kroger в САЩ и Carrefour в Европа, казват, че инвестират в разширяване на собствените си предложения в повече ценови и продуктови категории.

Супермаркетите обикновено правят по-висок марж на печалба от собствениците си стоки, отколкото от продажбата на продукти, произвеждани от гиганти в потребителските стоки като Kraft Heinz и Unilever. Предлагането на по-евтини продукти може да позволи на веригите и да спечелят лоялността на потребителите, представяйки се за съюзници на потребителите по време на трудни времена.

„Продължаваме да разширяваме и разнообразяваме портфолиото си от брандове във всеки един ценови диапазон“, каза главният изпълнителен директор на Kroger Родни Макмълън в разговор с анализатори по-рано този месец. Повече потребители се обръщат към собствените продукти на компанията, каза той, „като начин да се възползват от бюджетите си за храните“.

Продажбите на собствени марки в Kroger са нараснали с над 10% спрямо миналата година през третото тримесечие, когато е представила 147 нови собствени продукта.

Walmart също разширява собствените си продукти и след нарастващото потребителско търсене, докато доходите остават под натиск. „Виждаме как някои потребители тази година се насочват повече към нашите марки, отколкото през предишните години“, каза президентът на Walmart за САЩ Джон Фърнър в разговор за отчета през ноември.

Скорошно проучване сред търговците на дребно на храни, изготвено от търговската група в сектора FMI, показа, че над 80% от анкетираните планират умерено или значително да увеличат инвестициите си в собствените си брандове през следващите две години.

Супермаркетите увеличават инвестициите в собствени марки от години като начин да се различат от конкурентите и да изградят лоялност у потребителите. След като изгубиха позиции пред маркови продукти по време на пандемията, продажбите на собствени стоки отново набират инерция тази година. Ръстът на германските дискаунтери Aldi и Lidl, където собствените продукти са много повече от марковите в съотношение от около четири към едно, също подчертава масовата привлекателност на достъпните алтернативи.

Положението е подобно в някои други части на Европа, където потребителите обикновено купуват повече стоки на самите магазини, отколкото в САЩ.

Нидерландската група Koninklijke Ahold Delhaize ADRNY управлява вериги супермаркети в Европа и САЩ, където брандовете ѝ включват Food Lion и Stop & Shop. Компанията казва, че собствените ѝ брандове формират половината от продажбите ѝ в Нидерландия и Белгия спрямо 30%. Тя заяви, че нидерландската верига Albert Heijn наскоро разшири линията си собствени продукти.

Carrefour – най-голямата група за супермаркети в Европа, каза през ноември, че собствените ѝ продукти са се превърнали в „сърцето на нашия бизнес модел“, тъй като потребителите се насочват към по-евтини марки. Френската верига, чиито брандове включват био и органични продукти и линията Simpl – заяви, че иска продажбите на собствените ѝ марки да се увеличат до половината от общите ѝ продажби по обем и до 40% по стойност до 4 години спрямо 33% по стойност днес.

Във Великобритания икономическите сътресения насочиха към марките на търговците, достигайки безпрецедентни нива. Продажбите на собствените продукти във всички британски супермаркети са нараснали с над 10% през октомври на годишна база, сочи доставчикът на данни Kantar.

Asda Stores – третата по големина британска верига супермаркети, заяви, че стартирането на нова линия евтини основни продукти в средата на годината под името Just Essential цели да върне компанията към рентабилност през третото тримесечие след серия от загуби.

Компанията каза миналия месец, че брандът Just Essentials, който се състои от почти 300 продукта, включително прясно месо и консервирана риба тон, е помогнал да се привлекат 400 хил. потребители от други супермаркети.

Продуктите Just Essentials на Asda са със значително по-ниски цени спрямо маркови еквиваленти.

„Няма съмнение, че все повече хора се обръщат към собствените марки“, казва Джулиан Скели, ръководител на отдела за търговия на дребно в Европа в Publicis Sapient. “В момента всички внимават с разходите. Ако вече не са засегнати от кризата с разходите за живот, те се страхуват, че ще бъдат“.

Един голям въпрос е дали собствените продукти на супермаркетите могат да задържат клиентите, когато натискът върху доходите започне да намалява. Заради предимството в цената отговорът, казва Скели, вероятно ще се сведе до качеството.

Това, от което производителите на големите потребителски марки се страхуват най-много, казва той, е, че хората ще преминат към по-евтини търговски марки „и след това ще осъзнаят, че разликата е много малка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 31.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Ще одрусат земледелците на Чикагската борса,ще има празни хипермаркети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Finally, Argentine wheat prices reported by industry regulators, measured in dollars per ton and converted at the official exchange rate, show values much higher than the market average and are the highest since 2012/13. https://en.mercopress.com/2022/12/30/argentina-wheat-exports-at-their-lowest-but-record-year-for-fertilizer-consumption
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още