IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно в Германия навлизат в 2023 г. с неясни перспективи

Сред потребителите и търговците на дребно има голяма несигурност заради войната на Русия в Украйна и икономическите последици от нея

11:13 | 02.01.23 г.
Снимка: Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images
Снимка: Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images

След 2022 г., белязана от висока инфлация и вяло потребление, германският сектор на търговията на дребно навлиза в новата година с малко оптимизъм, съобщава ДПА. 

"Нашето актуално проучване на тенденциите в търговията на дребно показва, че мнозинството от търговците на дребно не очакват възстановяване на продажбите през 2023 г.", заяви пред ДПА главният изпълнителен директор на Германската асоциация за търговия на дребно (HDE) Щефан Гент.

Той добави, че сред потребителите и търговците на дребно има голяма несигурност заради войната на Русия в Украйна и икономическите последици от нея: "Ето защо ние навлизаме в 2023 г. с много скромни очаквания - по-скоро с притеснение, отколкото с положителна перспектива".

Със сигурност 2022 г. започна добре за търговията на дребно, каза той. Но след това войната доведе до безпрецедентен обрат в настроенията на потребителите.

"През октомври имахме исторически минимум в потребителските нагласи - а ноември и декември донесоха само леко подобрение", каза експертът.

Като цяло, според него, 2022 г. е била много смесена година за търговците на дребно в най-голямата икономика в Европа.

Доказателствата за това могат да се видят в много градски центрове, каза той: "В момента губим огромен брой магазини." 

По негови оценки само през 2022 г. около 16 хил. магазина вероятно са затворили врати завинаги - "три пъти повече, отколкото през нормална година". Очаква се тенденцията да продължи и през 2023 г.

Има много средни търговци на дребно, които свиват дейността си, а големите вериги също разреждат обектите в мрежите си. "Може би все още не виждате това на първокласните места, но то е налице в районите на големите градове и го виждате особено в по-малките и средните градове и населени места", каза Гент.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още