IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Macy's задмина очакванията за печалба, но запази годишните си прогнози без промяна

Компанията отчита спад на търсенето от потребителите със средни доходи

17:05 | 22.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската верига луксозни универсални магазини Macy’s запази годишните си прогнози без промяна, макар че печалбата и продажбите за второто тримесечие задминаха пазарните очакванията във вторник. Компанията обаче очаква потребителските разходи да останат под натиск, предава Ройтерс.

Търговецът на дребно, подобно на Target и компанията майка на Coach Tapestry, отчита спад на търсенето от потребителите със средни доходи, които намаляват разходите за дрехи и чанти заради високата инфлация.

„На фона на продължаващия макроикономически натиск и несигурност кога той ще отмине, компанията продължава да предприема внимателен подход към потребителя“, казва Macy’s в изявление.

Компанията потвърди очакванията си за продажби за 2023 г. в диапазона от 22,8 млрд. до 23,2 млрд. долара и коригирана годишна печалба на акция между 2,70 и 3,20 долара.

През второто тримесечие Macy’s е положила усилия да изчисти излишния инвентар, след като преходът към смяна на стоките за пролетта и началото на лятото е засегнал търсенето, принуждавайки собственика на Bloomingdale да намали прогнозите си за годишните продажби и печалба през юни.

Брутният марж е спаднал до 38,1% от 38,9% преди година.

Компанията очаква сравнимите продажби на луксозния бранд за красота Bluemercury да се повишат с 5,8%.

„Въпреки че надви очакванията за печалбата и продажбите, отчетът на Macy’s показва, че търсенето на стоки извън първа необходимост остава ограничено, тъй като потребителите разпределят по-голяма част от бюджета си за ежедневни нужди“, казва анализаторът на Insider Intelligence Рейчъл Уолф.

Macy’s обяви коригирана нетна печалба от 71 млн. долара, или 26 цента на акция, за тримесечието до 29 юли, задминавайки прогнозите за 13 цента.

Сравнимите продажби на магазините, собственост на Macy’s и под лиценз, са спаднали със 7,3% спрямо очакванията за понижение от 6,48%, показват данни на Refinitiv.

Компанията майка на Bloomingdale заяви, че приходите от кредитни карти са намалели до 120 млн. долара спрямо 204 млн. долара година по-рано, което се дължи на по-бързия от очакваното ръст на процента на просрочия.

Акциите на компанията, които са загубили близо 30% от стойността си тази година, поевтиняха с около 1% в предпазарната търговия във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още