IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от българския дребен бизнес са пострадали от високата инфлация 

Липсата на квалифицирана работна ръка и политическата обстановка в страната също се отразяват негативно на малките фирми 

13:11 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

През миналата година най-силно негативно влияние на българските малки и средни компании (МСК) е оказала високата инфлация, става ясно от анализа на данните от попълнената от над 500 МСК анкета на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. 

Оказва се, че близо 83%  от тях отбелязват като проблем ръста в цените, а на второ място по негативно въздействие анкетираните са поставили политическата обстановка в страната – тя се е отразила неблагоприятно на 63,5% от фирмите. На трето място по негативно влияние са класирани проблемите във веригите за доставки (57,6% от фирмите). 

Националното проучване показва още, че оценките на собствениците на малките и средните предприятия за развитието на бизнеса им по отношение на предлаганото портфолио от продукти и услуги, извършените продажби и позицията им на пазара в страната се запазват непроменени в сравнение с предишната година. По отношение на позицията на МСП на чуждестранните пазари 58,6% от анкетираните посочват, че пазарният им дял остава без промяна. Въпреки това само 25,7%  от МСП са регистрирали нарастване на печалбата през годината. 

Изследването сочи, че делът на МСП, които са въвели някаква иновация, е над 70%, което значително надвишава очакванията и е основание за оптимизъм за развитието им. Най-висок е делът на осъществените продуктови иновации (40,6%). Това е тясно свързано и с посоченото от анкетираните високо качество на продуктите и услугите като най-голямо конкурентно предимство на предприятията им.

Най-сериозните проблеми, пред които са изправени предприятията по оценката на собствениците им, са липсата на квалифицирана работна ръка, високите цени на енергоносителите и високите цени на материалите и суровините. Липсата на квалифицирани служители е посочена като основен проблем за развитието на МСП  от близо 55 % от предприемачите. Този проблем е с потенциал за засилване, предвид нарастващото търсене на квалифициран персонал от всички икономически сфери, както и поради нарастващите и появяващите се нови изисквания и умения към тях.

Нужда от финансиране предприятията имат най-вече в областта на технологичната модернизация и експортната дейност.

Въпреки динамичната обстановка 61,6% от малките и средните предприятия считат, че бизнесът им върви в положителна посока и запазват оптимистичните си нагласи за благоприятното му развитие през тази година. 

Анкетата е проведена през януари 2023 г., като над 500 компании отговориха на 22 въпроси по групи. Пълният анализ, графики, подробни данни, оценка на бизнес средата в България и други е публикуван на сайта на агенцията. 

Последна актуализация: 13:21 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Малки и средни компании виж още
Финанси виж още