IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката B2Holding продава българското си дружество "Агенция за събиране на вземания"

Общите приходи от продажбата са 48,4 млн. евро

17:17 | 19.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Една от водещите компании за изкупуване на вземания в Европа - норвежката B2Holding ASA, съобщи, че е подписала договор за продажбата на дъщерното си дружество в България - "Агенция за събиране на вземания" ЕАД (АСВ), на българска SPV компания. (SPV компания, от англ. special purpose vehicle, е компания със специална цел, или "проектна компания", създадена за изпълнението на конкретен проект или за конкретна цел - бел. ред).

Общите приходи от продажбата на българското дружество са 48,4 млн. евро, което след корекции и представлява близо 100% от балансовата стойност на портфейлите. 

Сделката е резултат от тръжна процедура с конкурентно наддаване. Консултант е Alantra Corporate Portfolio Advisors Limited. Сделката ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи и се очаква през октомври тази година.

"Продажбата на "Агенция за събиране на вземания" е още една важна стъпка в намаляването на нашия географски отпечатък и преразпределянето на капитал в нашите основни пазари, за да стимулираме допълнително скалируемостта в групата. Това е важна част от нашата стратегия. Тъй като повече от 90% от активите в АСВ са необезпечени портфейли, стратегическото съответствие с другите държави, обслужвани от Veraltis Asset Management, е ограничено. Бих искал да благодаря на Юлия Юргакиева, главен изпълнителен директор на АСВ, и нейния екип за всичките им усилия и им желая всичко най-добро в бъдеще", коментира Ерик Джонсен, главен изпълнителен директор на B2Holding, в съобщение на сайта на компанията.

"Агенция за събиране на вземания" ЕАД е специализирана в придобиване на портфейли с обезпечени и необезпечени задължения от банки, финансови институции, доставчици на комунални и телекомуникационни услуги и др. Компанията е създадена през 2010 г. и е вписана в регистъра на финансовите институции на БНБ. През 2016 г. тя става част от B2Holding. 

B2Holding ASA е базиран в скандинавските страни холдинг за изкупуване и управление на вземания с присъствие в повече от 20 европейски държави. Компанията отчита значителен ръст на бизнеса си от създаването си през 2011 г. и се утвърждава като една от водещите в изкупуването на дългове и предоставянето на услуги в сектора на обслужване на задължения. Централата на компанията е в Осло, Норвегия. Акциите ѝ се търгуват на фондовата борса в Осло с код "B2H".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още