IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Конкурентното предимство на цяло поколение предприемачи в България са иновациите

Как се инвестира в компании, които успяват в глобален мащаб, посочиха Евгени Ангелов и Никола Дунчев от фонда Silverline Capital

15:19 | 02.03.23 г.

Компаниите в България разчитат на банково финансиране и собствен капитал за разрастването си, но все повече търсят и фондовете за рисков капитал. „Има цяло поколение предприемачи в България, които правят висока добавена стойност и конкурентното им предимство са иновациите и производителността, а не ниските работни заплати. Нашата роля освен финансиране са контакти и опит, но целта на инвестицията е за растеж на компанията – за закупуване на ново оборудване, откриване на нови пазари“, коментира в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Евгени Ангелов, управляващ партньор във фонда за дялови инвестиции в рисков капитал Silverline Capital.

„Това, което ни интересува като фонд, е българските компании да успяват в глобален мащаб", посочи той и уточни, че фондът е гъвкав и един от инструментите, който предлага, е дългово финансиране. Друг вариант е съдружие със собствениците. Ангелов обясни, че в Silverline Capital разполагат с набор от финансови инструменти и заедно с предприемача избират най-подходящия във всеки конкретен случай.

По думите му фондът планира да инвестира капитал от малко над 100 милиона лева в 10 компании. „Ресурсът, който управляваме, е миксиран. Най-големият ни инвеститор е Фондът на фондовете в България като публичен ресурс, идващ от европейски структурни фондове, но имаме и 8-9 частни инвеститори“, разкри мениджърът.

Според Никола Дунчев, партньор в Silverline Capital, във фонда няма специфичен фокус върху определени сектори. „Но като екип имаме доста опит в услугите за енергийни компании, с производители на компоненти, осветителни тела, окабеляване и такъв тип продукти, както и в здравеопазването”, отбеляза той.

Евгени Ангелов поясни, че екипът на Silverline Capital се занимава с инвестиции от 10-15 години и подходът при избор на компания е същият като на големите глобални фондове.

Кои са предизвикателствата пред българския бизнес? Какви са критериите на Silverline Capital при избора на фирмите, в които фондът да инвестира? Защо компаниите трябва да са конкурентни поне на регионално ниво? В какво се състои помощта, освен с намирането на клиенти?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още