IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Хаджиев: Капиталът ще бъде по-взискателен и ще търси по-зрели стартъпи през 2023 г.

Реално едва 2%-3% от кандидатствалите получават финансиране, нашият селективен процес целѝ да осигури възвращаемост на инвестицията, посочи директорът за България в SeedBlink

20:30 | 13.01.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Очакванията са през 2023 г. рисковият капитал да влиза на малко по-късен етап на развитието на стартъпите, когато те вече са доказали своя продукт, от който пазарът има необходимост, генерирали са някакви реални приходи и имат сключени и планирани договори с клиенти. Тази прогноза направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Ангел Хаджиев, директор за България в платформата SeedBlink.

„Акселераторските програми за "по-младите" стартъпи ще продължат да действат, но и те ще бъдат по-селективни“, посочи той.

Според Хаджиев финтех продължава да е водещ при европейските стартъпи. По думите му той стана популярен, защото „традиционните банкови и застрахователни компании се нуждаеха от редица дигитализации по веригата“.

„Въпреки че не е директно свързан с криптосектора е възможно сегментът да пострада от косвени вреди покрай срива при криптоборсите. Инвеститорите също така ще бъдат много по-взискателни в преценките си и ще търсят много повече информация преди да действат“, коментира експертът.

Хаджиев прогнозира, че тази година финтех сегментът по-трудно ще набира сериозни средства. „През 2023 г. очаквам по-малко като брой сделки и те да са малко по-различни от стандартния финтех, който се търсеше през 2021 г., обясни той.

Експертът потвърди, че 2022 година е втората по ред, в която европейските технологични стартъпи привличат над 100 млрд. евро, като несигурната икономическа среда и високата инфлация са помогнали за това.

Ангел Хаджиев напомни, че в подобна ситуация се търси диверсификация и по-дълготрайни инвестиции като на портфейлно ниво възвращаемостта от технологични сектори е голяма.

Директорът за България в SeedBlink съобщи, че три години след началото си платформата отчита над 150 млн. евро инвестиции в над 250 стартиращи компании в Централна и Източна Европа, като за първата година от работата си в България е мобилизирала близо 2,7 млн. евро.

Хаджиев уточни, че през последните дванадесет месеца над 2 хиляди са компаниите, които са кандидатствали. „Платформата обещава на своите инвеститори, че те влизат на същите условия като всеки един VC фонд, който води конкретния рунд, и нашият селективен процес целѝ да осигури качество на тези инвеститори – реално едва 2%-3% от кандидатствалите получават финансиране и това ще се запази и занапред. Искаме реални метрики и възвращаемост на инвестицията", посочи той.

Как ще се отрази на цената на привлечения капитал от стартъпите увеличението на лихвите в еврозоната? Какви уроци могат да научат стартъпите от промяната на стратегиите на големите технологични компании можете да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още