IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната собственост става все по-постижима за саудитците

Увеличаването на ипотечното кредитиране и на покупките отразява стремежа на правителството да спечели подкрепата на младите

11:32 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg

Гимназиалният учител Отман Джабар никога не е мислел, че ще може да притежава жилище в родната си Саудитска Арабия, където заради високите цени и липсата на ипотечно финансиране богатата на ресурси страна от Персийския залив изоставаше от останалите страни от Г-20 от гледна точка на жилищна собственост, пише Financial Times.

Но миналия месец 36-годишният Абдел Джабар влязъл в агенция, създадена от жилищното министерство, за да улеснява жилищната собственост. Те проверили финансовото му състояние, упътили го към гише на банка, където можел да кандидатства за субсидиран от правителството ипотечен кредит, и след това към строителни компании, за да му помогнат да си намери жилище.

Две седмици по-късно Абдел Джабар се върнал, за да подпише договор за ипотечен кредит за дом на стойност 1,3 млн. риала (340 хил. долара). „Беше хубаво. Стана лесно“, споделя той.

Саудитска Арабия преживява жилищен и ипотечен бум, отразяващ стремежа на правителството да подкрепи жилищната собственост в рамките на усилия за реформиране на икономиката на петролното кралство и на ултраконсервативното му общество.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който е и фактическият ръководител на кралството, управлява с железен юмрук, като хвърля в затвора критици и си навлече гнева на западните страни заради убийството на журналиста Джамал Кашоги от саудитски агенти. Но по-широките реформи на правителството, които включват край на ограниченията за шофиране за жените и за забавленията, му спечелиха подкрепа сред младото население, което е сърцевината на избирателите му. И те искат работа и домове.

„Разумно е дори в по-предизвикателна икономическа среда, да отдаваме приоритет на жилищата. На местно ниво това е основен въпрос“, коментира Карън Янг, директор на икономическите политики и енергийната програма в Близкоизточния институт.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, от десетилетия има относително ниско ниво на жилищна собственост – едва 47% през 2016 г. спрямо над 60 на сто във Великобритания и САЩ. Повечето хора живеят под наем или със семейството си. Държавата отпуска грантове за закупуване на жилища, въпреки че купувачите трябваше да чакат десет години, понякога дори 20 години, за да ги получат.

В ислямските закони плащането или получаването на лихви не се възприема положително, а регулации, позволяващи отпускането на ипотечен кредит, бяха приети едва през 2012 г. Оттогава правителството обяви цел за 70% жилищна собственост през 2016 г. в рамките на по-широки планове за трансформиране на страната икономически и социално до 2030 г. Тя е нараснала до над 60 на сто, почти колкото в САЩ и Великобритания. Ипотечното кредитиране нарасна от нула преди десет години до индустрия за 124 млрд. долара с около 870 хил. подписани договора, сочат данни на жилищното министерство.

Анализатори твърдят, че това е един от най-успешните аспекти от амбициозните планове на Рияд, известни като „Визия 2030“. Някои по-известни проекти като плана за 500 млрд. долара за изграждането на футуристичния град Неом на брега на Червено море, изостават значително.

Кандидати по програмата Сакани на жилищното министерство, която предлага субсидирани ипотечни кредити, трябва да са купувачи на първо жилище със семейства. Те може да свалят приложение на жилищното министерство или да посетят лично един от центровете. Правителството предприема действия, за да изплаща лихвите по кредитите до 500 хил. риала и освобождава купувачите от имотни данъци. Кредитополучателите плащат лихви по заемите с по-голяма стойност.

Северно от столицата Рияд бързо се оформят нови градове. В проекта „Мурсия“ държавната Национална жилищна компания е построила редици с нови вили, боядисани в сиво и жълто, чиято цена е между 560 хил. риала и 1 млн. риала. Когато бъде завършен, проектът ще се превърне в просторно предградие, разполовено от канал, с градини и търговска улица.

Ръстът на ипотечното кредитиране е толкова голям, че когато един от най-високопоставените ипотечни финансисти се среща с чуждестранни инвеститори, той чува притеснения, че това е балон, който ще се спука. Ръстът на търсенето допринася за повишаването на цените на вилите в Рияд с 18,6% и на апартаментите с 20 на сто, най-бързия ръст от пет години насам, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

„Ръстът на пазара… е удивителен. Но когато казвам това на повечето международни инвеститори, с които разговарям за ипотечния пазар, понякога те се ужасяват от цифрите, защото е нечувано пазар да нараства толкова бързо за четири години. Но хората трябва да направят крачка назад и да осъзнаят, че започваме от много ниска точка“, казва Фабрис Сусини, главен изпълнителен директор на държавната Саудитска компания за рефинансиране на имоти (SRC).

За да подкрепи ипотечния пазар, правителството се е обърнало към държавния Публичен инвестиционен фонд, който е председателстван от принц Мохамед и наблюдава над 2030 проекта. SRC, която предоставя ликвидни средства на банките чрез продажбата на обезпечени с ипотеки ценни книжа, е компания на Публичния инвестиционен фонд, а Roshn е една от основните компании за жилищно строителство.

На практика правителството е създало „екосистема“, както я нарича Сусини, за стимулиране на жилищния пазар.

Както с други проекти на Публичния инвестиционен фонд или проекти, подкрепяни от правителството, някои хора в частния сектор се оплакват, че са изтласквани. Други контрират, че оставен сам на себе си, частният сектор няма да осигури нужните жилища достатъчно бързо.

Някои анализатори предупреждават за рискове за банките от повишеното ипотечно кредитиране. Кредитите на дребно възлизат на 42% от кредитния портфейл спрямо 28% през 2009 г., показаха данни на JPMorgan от март 2022 г. Ипотечните кредити съставляваха 49 на сто от отпуснатите през 2021 г. заеми на дребно, което е ръст спрямо 25 на сто от заемите на дребно през 2016 г.

Засега саудитците, които са се отказали от надеждата някога да си купят дом, са щастливи, че имат имот, който могат да нарекат свой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още