IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в Катар растат с 40% заради повишеното търсене преди Световното първенство по футбол

Изправени пред наеми, които вече не могат да си позволят, местни жители напускат дългогодишните си квартири

15:38 | 09.08.22 г.
Имотният пазар в Катар преживява обрат след седем години на спадащо търсене. Снимка: Bloomberg LP
Имотният пазар в Катар преживява обрат след седем години на спадащо търсене. Снимка: Bloomberg LP

Домакинът на Световното първенство по футбол Катар пробва всичко – от круизни кораби до лагери в пустинята и регионални полети, за да гарантира, че ограниченото предлагане на места за настаняване ще отговори на очакваните 1,2 млн. посетители по време на едномесечния турнир. Местни собственици на имоти имат по-прост план – повишаване на наемите, пише Bloomberg.

Жители в популярни квартали казват, че са били принудени да се съгласят с повишаване на наемите с цели 40% и за периоди на договора от две години. Изправени пред наеми, които вече не могат да си позволят, някои жители твърдят, че са принудени да се изместят, след като години наред са обитавали конкретно жилище под наем.

Много хотели са принудени да карат дългосрочни обитатели да напуснат стаите си и да освободят пространство за отборите и официалните лица, което оставя местните жители с малко варианти в страна, в която 88% от населението са чужденци и делът на жилищната собственост е нисък.

Това води до обрат на имотния пазар след над седем години на спадащо търсене, когато цели сгради стояха празни, а нови жилища, бизнес имоти и хотели заливаха пазара.

Наемите през първото тримесечие са нараснали с 3,3%, подпомогнати от неотдавнашния ръст на търсенето, сочат данни на компанията ValuStrat, а средните цени на изкуствения съседен остров „Пърл“, популярен сред „белите якички“, са се увеличили с 19 на сто. Жилищният сектор е бил на второ място по принос за инфлацията през юни от 5,4% в Катар, където цените растат по-бързо, отколкото в други страни от Персийския залив.

Само ФИФА е получила хиляди стаи в хотели, осигурени са и жилища за играчи, служители и други официални лица. Местни организатори са сключили също сделки със собственици на имоти за резервирането на около 60 хил. апартамента за фенове.

Собствениците са нетърпеливи да се възползват. Търсене в Airbnb показва, че повечето едностайни апартаменти в „Пърл“ са обявени на цена от над 1000 долара на нощувка по време на турнира. Тези апартаменти в момента се отдават под наем на средна цена от 9500 риала (2850 долара) на месец, сочат данни на ValuStrat. Това е ръст спрямо 8000 риала през четвъртото тримесечие.

Представител на катарското правителство заяви, че пазарът на имоти под наем в страната “обслужва редица предпочитания и бюджети“, а с „нарасналото търсене на места за настаняване по време на Световното първенство собственици и наематели са длъжни по закон да спазват условията на наемните си договори“.

Временен ръст

„Това според мен е относително временен ръст, породен от Световното първенство и свързаните с него последици“, коментира главният изпълнителен директор на Commercial Bank of Qatar Йосеф Абрахам в интервю за Bloomberg TV миналия месец. След Световното първенство „ще видите, че натискът върху наемите ще отслабне, тъй като ще има и нараснало предлагане, така че този компонент от инфлационния индекс ще тръгне надолу“, допълни той.

Дори при настоящия ръст индексът на Катарската централна банка на цените на жилищата е с 30% надолу спрямо 2015 г. А след Световното първенство бъдещето на катарската икономика извън петрола и газа е несигурно.

Правителството очаква населението от работещи хора с ниски доходи да намалее, след като големите проекти за Световното първенство бяха завършени, но не е ясно колко „бели якички“ също ще напуснат.

Голям проект за разширяване на капацитета за втечнен природен газ може да привлече нови таланти, но главният изпълнителен директор на QatarEnergy Саад Шерида Ал Кааби счита, че за проекта ще са необходими десетки, а не стотици или хиляди хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още