IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непосилно скъпите жилища ще стопят населението на Европа наполовина

Високите цени на имотите принуждават семействата да имат по-малко деца

16:44 | 23.08.22 г. 6
Големите жилища, подходящи за създаване на семейство, са все по-недостъпни за младите хора в Европа. Снимка: Jose Cendon/Bloomberg
Големите жилища, подходящи за създаване на семейство, са все по-недостъпни за младите хора в Европа. Снимка: Jose Cendon/Bloomberg

Населението на Европа ще намалее наполовина до края на века, тъй като растящите цени на жилищата в съчетание с последиците от блокадите заради COVID принуждават двойките да имат по-малко деца. Континентът може да бъде дом на по-малко от 350 млн. души до края на 21-и век спрямо над 700 млн. днес, отбелязва икономистът Джеймс Померой от HSBC, цитиран от британския вестник Daily Telegraph.

„Макар че икономическото развитие обичайно понижава раждаемостта, на развитите пазари има известни данни, че раждаемостта намалява заради завишените цени на жилищата, тъй като двойките отлагат раждането на първото си дете, отчасти защото хората се женят по-късно, но също и защото трябва да спестяват по-дълго време, за да купят семейно жилище“, пише Померой.

Това се превръща в особен проблем след началото на пандемията, която тласна нагоре търсенето на по-големи имоти и направи семейните жилища в богатия свят по-скъпи.

“Предвид движенията в цените на жилищата в последните няколко години те вече са много високи, особено съотнесени към доходите“, отбелязва икономистът.

„В Германия, Нидерландия, Канада и Нова Зеландия цените на жилищата са с над 30% по-високи спрямо нивото им през 2015 г., съотнесено към доходите. За много млади домакинства с по-ниски нива на доходи тези жилища, особено достатъчно големите за създаване на семейство, сега са извън възможностите им“, коментира Померой.

Ако настоящите тенденции се запазят, населението на Китай се очаква да намалее от 1,42 млрд. души сега на 1,17 млрд. души през 2050 г., а това на Хонконг ще се стопи от 7,5 млн. на 6,7 млн. души. Индия ще изпревари Китай като страната с най-голямо население в света, като до средата на века то се очаква да нарасне от 1,42 млрд. души тази година на 1,55 млрд. души.

САЩ, които са подкрепени от по-високата раждаемост в сравнение с Китай и традиционната си отвореност за мигранти, ще имат население от 345 млн. души през 2050 г. спрямо 338 млн. души днес.

HSBC отбелязва, че закупуването на жилище е извън възможностите на средностатистическа двойка в двадесетте им години във Великобритания въз основа на цените на жилищата в момента и доходите на младите хора с ипотечен кредит, който е 4,5 пъти над доходите им.

„Доходите трябва да са с близо 20% над средното ниво, за да стане закупуването на жилище поне малко достижимо и то без да се взема предвид фактът, че жилище с три-четири спални за създаване на семейство вероятно ще струва повече от средните цени на жилищата, които включват голям брой апартаменти и едностайни и двустайни имоти“, отбелязва Померой.

Средните цени на жилищата във Великобритания достигнаха 286 хил. паунда през юни, показаха данни на британския Национален статистически институт. Това е ръст със 7,8%, или с 20 хил. паунда, за една година. Ръстът на цените се забави в последно време, но обичайният имот все пак струваше с почти 3 хил. паунда повече през юни в сравнение с май.

В същото време цените на жилищата в Европа растат бързо, тъй като изкривявания в икономиката след пандемията наред с нашествието на Русия в Украйна тласкат инфлацията до двуцифрено равнище в по-голямата част от Стария континент.

„Двойките, които смятат да създадат семейство, може да помислят още веднъж“ предвид разходите за отглеждане на дете и по-широкия натиск върху финансите им, отбелязва Померой.

Ако настоящите тенденции продължат, той очаква населението на света да достигне връхна точка в началото на 2043 г., четири десетилетия по-рано от прогнозите на ООН, дори след като организацията понижи предвижданията си за раждаемостта.

Това се очаква да доведе до по-слаб ръст на световната икономика и по-тежки предизвикателства за публичните финанси, тъй като по-малко работещи младежи ще плащат данъци за финансиране на услугите, необходими за възрастните граждани, отбелязва HSBC. Според банката това ще доведе и до „по-неустойчиви“ държавни дългове, тъй като по-малко хора ще работят, за да плащат данъци за обслужване на нарастващото дългово бреме.

Сред потенциалните решения са насърчаване на хората да имат повече деца, но HSBC предупреждава, че това „обичайно има ограничен успех в повишаването на раждаемостта“. Банката предлага също намаляване на разходите за отглеждане на деца или насърчаване на имиграцията за внасяне на повече работещи хора, но признава, че „това може да се окаже политически непопулярно в много страни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Какая логика здесь? У нас извън 2-3 большие города цени очень ниски, но население намалява с очень страшние темп. И у нас всех мечта да приехать на запад а тут някакви с адин грам мозък в галава твердят, че не бьiло хорошо в Европе...таварищ, приезжайте на гости у нас и увидите потом пачему на запад хотим все.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Myrrr_Diva
преди 1 година
До: khaoЧакай сега, икономическото развитие не значи, че живееш по-добре, значи че произвеждаш повече и изкарваш повече пари, та като си скапан от бачкане и мислите ти са в това как да увеличаваш богатството ти, май не остава много време и сили да мислиш за това как да увеличиш семейството си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
xapoznai
преди 1 година
Еми явно не живееш по-добре ... от биологична гледна точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: khaoг л и с т.. ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 1 година
"Макар че икономическото развитие обичайно понижава раждаемостта" ... това твърдение е добре да го докажете, а не да го метате ей така... нали уж като живееш по добре, се размножаваш? .. важи и за овце, и за *** и за квото се сетиш. трябва да важи и за хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още