IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки ограничават ипотечните кредити заради волатилните пазари

Очакванията за нови лихвени повишения от страна на АЦБ принуждават кредиторите да преосмислят своето продуктово портфолио

12:00 | 27.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британските кредитори започнаха да се дистанцират от ипотечните сделки, тъй като нарастват опасенията, че Английската централна банка (АЦБ) ще бъде принудена отново да повиши лихвените проценти, за да подкрепи паунда, съобщава Bloomberg.

Банката Lloyds Banking Group Plc посочва в отговор на въпрос по мейл, че нейното дъщерно дружество Halifax ще направи корекции в гамата си от ипотечни продукти „в резултат на значителни промени в ценообразуването на ипотечния пазар“. Британският кредитор оттегли опциите с такса от продуктовата си гама, като промените трябва да влязат в сила от сряда (28 септември).

„Няма промяна в цените на продуктите и ние продължаваме да предлагаме опции без такси за кредитополучатели при всички продуктови условия и LTV (заем към стойност) нива, но временно премахнахме продукти, които се предлагат с такса“, споделя говорител на Halifax.

Междувременно Virgin Money UK Plc заяви, че ще спре временно отпускането на жилищни заеми на нови клиенти, позовавайки се на нестабилните пазарни условия.

„Като се имат предвид пазарните условия, временно оттеглихме ипотечните продукти на Virgin Money за нови бизнес клиенти“, посочва говорител на кредитора, добавяйки: „Вече подадените заявления ще бъдат обработени по обичайния начин, като ще продължим да предлагаме нашата продуктова гама за трансфер на съществуващите клиенти. Очакваме да пуснем нова продуктова гама по-късно тази седмица”.

Говорител на Skipton Building Society заяви, че банката временно е оттеглила гамата си от ипотечни кредити за нови клиенти, „за да можем да променим цената след реакцията на пазара през последните дни“.

Специализираният ипотечен кредитор Paragon също изтегли някои продукти с фиксиран лихвен процент в понеделник, показва имейл, видян от Bloomberg.

Тези мерки отразяват промените в стойността на паунда и трупащия се държавен дълг на Великобритания.

„Не виждам някой от големите кредитори да остане извън пазара за дълго, защото все още може да се получи финансиране“, коментира Рей Булгър, старши ипотечен мениджър в John Charcol, добавяйки: „Въпросът е на каква цена“.

Ясно е обаче, че ипотеките ще стават все по-скъпи.

„Мисля, че до следващата седмица ще има много малко налични ипотеки с фиксиран лихвен процент под 5%“, допълва Булгър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още