IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища във Флоренция продължават да процъфтяват

Средната цена през второто тримесечие на 2021 г. е била между 3500 евро и 4600 евро на квадрат

08:45 | 05.10.22 г.
Изглед към Флоренция. Снимка: EPA/БГНЕС
Изглед към Флоренция. Снимка: EPA/БГНЕС

След като решила да се установи в Италия с италианския си съпруг и три деца, Тами Шрадер избрала Флоренция заради международното училище там. Семейството се преместило от Лондон миналия юли и живее под наем, докато завърши ремонтът на дома им – бивша оранжерия близо до градските стени в Порта Романа, пише Financial Times.

„Международното училище във Флоренция беше основният фактор, но харесахме малкия, компактен град с космополитната му общност“, казва американката от Източното крайбрежие, която преподавала във Великобритания. „Центърът на Флоренция е твърде туристически, твърде горещ през лятото и без зелени площи, искахме да имаме пространство за по-голяма градина и плувен басейн", споделя тя.

Не всички купувачи в Тоскана имат същите желания. Търсенето на домове в историческия център на Флоренция остава високо от началото на пандемията, особено в района южно от Дуомо, където големите забележителности са съсредоточени около Piazza della Signoria – галерията „Уфици“, най-посещаваната културна забележителност в Италия през 2021 г., и старият мост „Понте Векио“, който сякаш винаги е пълен с туристи.

През юли мезонет с площ от 420 кв. м там беше продаден за малко над 9 млн. евро, съобщава консултантската компания Knight Frank. Това е и най-високата цена на квадратен метър в историята на Флоренция – 21 428 евро.

Най-скъпите домове в града обичайно се продават за около 10 хил. евро на кв. м, но средната цена през второто тримесечие на 2021 г. беше между 3500 евро и 4600 евро на квадрат, сочат данни на италианската данъчна служба. Общият брой на продажбите във Флоренция миналата година е достигнал 5433, което е с 9,4% повече спрямо 2019 г., съобщава италианското министерство на икономиката и финансите.

Бил Томсън от Knight Frank казва, че купувачът на мезонета бил мотивиран от данъците – по-конкретно плоския данък от 100 хил. евро на година върху доходите на чужденци за нови жители. „Стимулираните от данъците купувачи често започват да търсят имот в Милано или Рим, защото там се намират много от данъчните им консултанти или нотариуси, но някои се озовават във Флоренция, когато видят предлагания от града начин на живот“, допълва Томсън.

Американска двойка купила неотдавна тристаен приземен апартамент за 3 млн. евро след чести посещения в града. Силният американски долар е фактор, който привлича повече американски купувачи във Флоренция, казва Томсън и посочва, че купувачите във високия сегмент „не изглеждат особено засегнати“ от повишаването на лихвите по ипотечните кредити на Стария континент. В момента той работел по други сделки за имоти над 5 млн. евро.

Все още е рано да се каже дали чуждестранните купувачи ще бъдат засегнати от политиките на новото дясно правителство в Италия, въпреки че местните купувачи може да бъдат подпомогнати с обещаните намаления на данъците и по-високи заплати за държавните служители.

По време на ограниченията за пътуванията през 2020 г., когато много апартаменти в Airbnb останаха празни, някои собственици във Флоренция продадоха, казва Томсън. Според компанията за анализи на краткосрочните наеми AirDNA в историческия център броят на обявите за наеми през август продължавал да е с 36% по-малко спрямо август 2019 г., въпреки че данните сочат възстановяване на търсенето.

„Продажбите под 1,5 млн. евро се забавиха заради спада на туризма миналата година и последиците от това за някои собственици в Airbnb оказаха негативно отражение върху пазара, но друг фактор са и ниските нетни заплати в Италия“, казва Томсън.

Подобно на Венеция се водят разговори за нов местен закон за ограничаване на краткосрочните наеми до 90 дни в годината и до два имота на собственик. „Има опасност купувачите, които разчитат на възвръщаемост, да излязат от пазара, ако това правило бъде въведено“, отбелязва Томсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още