IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи собственици на офиси в САЩ вече не искат да имат само офис сгради

Придобиването на жилищни сгради води до бърза възвръщаемост и изисква малки капиталови разходи

16:07 | 10.01.23 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Много от най-видните строителни компании на офис проекти в САЩ се пренасочват към закупуването или строителството на имоти, различни от офисите, пише Wall Street Journal.

Boston Properties планира да построи 2000 жилища по Източното крайбрежие. Компанията, която притежава повече офис площи в САЩ от всяка друга публично търгувана компания, изгражда и големи лаборатории и обекти в областта на природните науки.

Собственикът на офиси в Ню Йорк SL Green Realty Corp обединява усилия със Caesars Entertainment в проект за превръщане на офис кула на Times Square в казино.

Дори компаниите зад някои от най-бляскавите небостъргачи в света търсят други видове имоти. Empire State Realty Trust, собственик на Empire State Building и други офис кули, започна в края на 2021 г. да добавя многофамилни имоти в портфейла си за първи път. Silverstein Properties, най-известна със строителството на World Trade Center в Долен Манхатън, набира фонд за 1,5 млрд. долара за превръщането на остарели офис сгради в апартаменти.

Усилията се случват, докато пандемията от COVID-19 и работата от разстояние променят навиците на американците към работното място, като намаляват значението на офис кулите в градските бизнес квартали. Книжата на повечето публично търгувани собственици на офиси поевтиняват, тъй като инвеститори и анализатори са притеснени, че перспективите за растеж на компаниите са засегнати от вероятността от дълготраен спад на търсенето на офиси.

Други имотни сектори, особено жилищният, изглеждат по-обещаващи.

Строителни компании в офис сектора, които се преориентират към жилищни или други видове имоти, казват, че остават оптимисти за бизнеса с офис сгради. Мнозина прогнозираха по време на пандемията, че компаниите ще върнат по-голям брой служители на работното място, защото според тях най-доброто сътрудничество изисква лични срещи в офиса, а не в Zoom.

А в последно време собственици на офиси могат да посочат насърчаващи признаци, включително все по-голям брой работодатели, които искат от служителите си да се върнат в офисите, и силно търсене на площи с най-добрите удобства и локации.

Но строителството на първокласен офис изисква огромни капиталови инвестиции, за да отговаря на желанието на служителите за възможно най-високо качество на въздуха, енергийна ефективност и удобства.

Собственикът на офиси New York City REIT, чиито акции са поевтинели под 2 долара при последния спад на офис сектора в града, заяви, че се насочва отвъд фокуса върху офис сгради в Ню Йорк, стана ясно от уведомление през декември до Комисията по ценните книжа и борсите. Компанията съобщи, че ще се стреми да придобие хотели и паркинги наред с други инвестиции извън офисите.

AmTrust Realty., която отдавна е съсредоточена върху офис проекти, завърши първия си жилищен проект през 2020 г. – кула в Бруклин.

Отливът от нови офис проекти вече има умерено въздействие върху новото строителство. Около 14,2 млн. кв. м офиси площи бяха в етап на строеж през третото тримесечие на 2022 г. спрямо 17 млн. кв. м офис площи през първото тримесечие на 2020 г., сочат данни на компанията CoStar Group.

В същото време популярността на жилищните проекти има противоположен ефект върху апартаментите в строеж. Близо 500 хил. жилища, най-много от 1986 г. насам, са били завършени през 2022 г., сочат данните на CoStar. Това е ръст спрямо 368 хил. през 2019 г., уточни компанията.

Някои от компаниите за офис строителство се пренасочиха към жилищни проекти в годините преди пандемията. AmTrust Realty Corp., която има портфейл с около 1,1 млн. кв. м офис площи в Чикаго, Ню Йорк, Толедо, щата Охайо, и на други пазари, завърши първия си жилищен проект през 2020 г. – сграда с 270 апартамента в Бруклин.

Пандемията засили апетита на AmTrust към повече инвестиции в жилища, съобщи президентът на семейната компания Джонатан Бенет. Като пример той посочи, че AmTrust притежавала от години офис сграда в Теритаун, щата Ню Йорк, на терен срещу река Хъдсън.

AmTrust отдавна смятала сградата за добър кандидат за преустройство в жилищен комплекс. Сега, когато делът на свободните площи в нея е висок, компанията задействала планирането и е получила одобрения от местните власти за строителството на апартаменти.

„Имаше толкова много свободни площи в сградата, казах на борда на директорите си, че едва ли ще имаме по-добър момент да осъществим този план. Ако искаме да го направим, сега е моментът да действаме“, отбеляза Бенет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още