IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са намалели с 66% през четвъртото тримесечие

Великобритания и Лондон си връщат първото място като най-привлекателен национален и градски инвестиционен пазар на Стария континент

16:31 | 01.02.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са намалели с 66% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период година по-рано, като Германия има най-голям принос за спада, сочат данни на MSCI Real Assets, цитирани от онлайн изданието ipe.com.

Според данните обемът на завършените сделки с бизнес имоти на Стария континент е достигнал 53,9 млрд. евро, като всички големи сектори са отбелязали спадове.

В Германия обемът на инвестициите в бизнес имоти е намалял с 84% на годишна база през четвъртото тримесечие до 9,7 млрд. евро.

Инвестиционната активност в Европа през 2022 г. е спаднала с 25% до 291,5 млрд. евро. Германия е регистрирала понижение от 55% в инвестициите през 2022 г. спрямо рекордните 113 млрд. евро през 2021 г., като отстъпва мястото си на водещ национален инвестиционен пазар на Стария континент на Великобритания.

Авторите на доклада отбелязват, че нагласите на инвеститорите в Германия са били засегнати от икономическите последици от санкциите срещу Русия, най-големия източник на енергийни доставки за страната, а заради по-високите лихвени проценти германските имоти изглеждат много скъпи.

Въпреки че си възвръща водещата позиция като най-големия инвестиционен пазар за бизнес имоти в Европа, Великобритания е отчела спад с 61% на инвестиционните обеми през четвъртото тримесечие до 11,5 млрд. евро.

Лондон също се завръща на първото място като водеща инвестиционна дестинация в Европа въпреки спада на общия обем на инвестициите с 13% през 2022 г. до 25,5 млрд. евро. Това се случва след двегодишно отстъпление, когато британската столица изостана от Париж през 2020 г. и от Берлин през 2021 г.

Най-голямата единична имотна сделка в Европа през миналата година е била покупката от Националната пенсионна служба на Южна Корея на централата на UBS в лондонското Сити за 1,4 млрд. евро.

Франция също е регистрирала спад на инвестиционните обеми през четвъртото тримесечие на миналата година с 39% до 8,7 млрд. евро, но за годината вложените средства в бизнес имоти в страната са нараснали леко с 3% до 37,8 млрд. евро, сочат данните от доклада.

„Изключителната промяна на перспективите пред германския пазар отразява бурната минала година. Несигурните перспективи за икономиката, повишаването на лихвите, ускоряването на инфлацията и конфликтът в Украйна правят инвестиционния пейзаж неразпознаваем спрямо година по-рано“, коментира Том Лийхи, ръководител на анализите за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) в MSCI.

„Скоростта, с която настъпват корекции на цените, отразяващи по-високите лихви по заемите, създава голямо разминаване в очакванията за цените на купувачи и продавачи, а това води до рязък спад на обемите от сделки“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още