IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският жилищен пазар се стабилизира след „минибюджета“ през 2022 г.

Според проучване на Rightmove активността се засилва към по-нормалните предпандемични нива

09:45 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Средната цена на жилищата, излизащи на пазара във Великобритания, се е стабилизирала през март и активността се засилва към по-нормални предпандемични нива след скока им заради „минибюджета“ миналата година, показа проучване в понеделник.

Имотният портал Rightmove заяви, че офертните цени за жилищата са се увеличили с 0,8% за един месец през март след най-слабия февруари, отчитан в статистиката, събирана от 2001 г насам. През втория месец на годината бе отбелязан нулев растеж, припомня Bloomberg.

Ръстът този месец обаче е под средното месечно увеличение за март от 1,0% за последните 20 години, като продавачите са по-внимателни от обичайното по отношение на ценообразуването.

Тим Банистър, директор на отдела за науки в недвижимите имоти в Rightmove, заяви, че по-високите ипотечни лихви и икономическите препятствия представляват предизвикателства, но жилищният пазар явно се стабилизира по-бързо от очакваното след удара в края на 2022 г.

Макар че разходите за заеми намаляха от върха си, те все още са почти двойно по-високи спрямо нивото преди бившият премиер Лиз Тръс да предложи т. нар. си „минибюджет“ през септември миналата година, което предизвика сътресения на пазара на облигации.

Проучването на Rightmove показа, че продажбите, договорени на първичния пазар, са се подобрили по-бързо от големите жилища, които бяха търсени по време на пандемията от Covid-19 заради желанието за повече пространство.

Официалната агенция за бюджетни прогнози на Великобритания – Офисът за бюджетна отговорност (OBR), каза миналата седмица, че жените на жилищата ще спаднат с 10% тази година на фона на натиска върху доходите и по-високите разходи за заеми.

Домакинствата са изправени пред двуцифрена инфлация от септември насам и OBR заяви, че страната върви към рекорден спад на жизнените стандарти през двете години до март 2024 г.

OBR също така прогнозира, че инфлацията ще се забави до 2,9% до края на 2023 г. Английската централна банка обмисля дали да повиши основните лихви отново тази седмица след 10 последователни увеличения от края на 2021 г., за да се опита да свали инфлацията обратно до целта от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още