IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради растящите лихви по заемите британските купувачи на първо жилище избират по-малки жилища

Предпочитани са едностайните и двустайните апартаменти, което е последица от по-високите лихви по ипотечните кредити

14:50 | 11.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Купувачите на първо жилище във Великобритания избират по-малки имоти заради растящите лихви по ипотечните кредити – знак, че много бъдещи купувачи правят компромис с размера на първия си дом, вместо да остават на затегнатия наемен пазар, пише Financial Times.

Повечето купувачи на първо жилище са избрали едностаен или двустаен имот през първото тримесечие на 2023 г. за първи път от 2010 г., показва анализ на агенцията за недвижими имоти Hamptons въз основа на данни за сделки от компанията за жилищно строителство Countrywide. Причинат е, че резкият ръст на лихвите по ипотечни кредити променя пазара след близо десет години на ниски лихви.

Увеличаването на лихвите по ипотечните кредити миналата година, които достигнаха цели 6%, след като тогавашният финансов министър Куаси Куартенг обяви „минибюджета“, предизвика опасения, че потенциалните купувачи на първо жилище ще бъдат изключени от жилищния пазар заради лихвите по заемите. Но данните показват, че вместо това купувачите избират по-малки първи жилища.

„Повечето купувачи на първо жилище, след като спестят за първоначалната си вноска, искат да пристъпят към покупката си“, казва Анейша Бивъридж, ръководител на анализите в Hamptons. „Хората, които могат да си позволят да го направят, продължават с покупката и правят компромис с размера“, отбелязва тя.

Темпът на продажби на жилища се забавя при всички категории купувачи след силния ръст на сделките през 2021 и 2022 г., който беше подкрепен от евтини ипотечни кредити и от стимулите на правителството по време на пандемията от COVID-19.

Броят на договорените продажби е намалял с 16% през март спрямо същия месец година по-рано, сочат данните на имотния портал Zoopla. Те обаче все пак са с 11 на сто повече спрямо март 2019 г.

Показателите за цените на жилищата дадоха разнопосочни сигнали през март. Данни от ипотечния кредитор Halifax показаха, че цените са нараснали с 1,6% на годишна база, а Nationwide съобщи за годишен спад от 3 на сто, най-големия от 2009 г. насам.

Цените до момента намаляват по-малко от най-песимистичните прогнози, като някои анализатори предупреждават, че те ще спаднат с над 10% спрямо връхната им точка тази година.

Hamptons установи, че купувачите на първо жилище са намалели по-малко от останалите видове купувачи като инвеститори и хора, които се местят в друго жилище. Така делът на жилищата, закупени от купувачи на първи дом, е достигнал рекорден връх от 27%.

Според Бивъридж купувачите на първо жилище все повече избират апартаменти пред къщи, които регистрираха огромно търсене и ръстове на цените в разгара на пандемията, тъй като хората искаха по-големи площи.

Лихвите по ипотечните кредити се стабилизираха след „минибюджета“ на приблизително двойно по-високи равнища спрямо година по-рано. Средната лихва по двегодишните заеми с фиксиран лихвен процент варираха от 4,5% до 4,9% в зависимост от размера на заема спрямо стойността на жилището, сочат данни на имотния портал Rightmove.

Изпълнителният директор на Zoopla Ричард Донъл заяви, че затегнатият наемен пазар е една от причините купувачите на първо  жилище да останат на пазара. Наемите във Великобритания нараснаха с една пета през последните три години, като струват на средните наематели допълнителни 2220 паунда на година, сочат данните на компанията.

„Вноските по ипотечните кредити са под цените на наемите в много области. Високата инфлация при наемите ще продължи да подкрепя търсенето от купувачи на първо жилище“, отбелязва Донъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още