IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi: Паузата на Фед при лихвените повишена ще облагодетелства строителите

Измерителят на компаниите от сектора на жилищното строителство е нараснал с 33% от началото на годината, в сравнение с ръста от 12% при S&P 500

21:30 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Анализаторите на Citigroup Inc. виждат няколко катализатора, подкрепящи по-нататъшното силно борсово представяне на строителните компании през втората половина на 2023 г, съобщава Bloomberg.

С пролетния сезон на продажбите, който обикновено отстъпва място на по-бавното лято, инвеститорите в жилищно строителство са съсредоточени върху това дали устойчивото търсене от страна на купувачите, стабилните цени на жилищата и потенциалната пауза на Фед по отношение на затягането на паричната политика ще подкрепят по-нататъшното силно представяне на компаниите от сектора до края на тази година. Измерителят на компаниите от сектора на жилищното строителство в момента е нараснал с 33% от началото на годината, в сравнение с ръста от 12% на S&P 500 за същия период.

Групата има потенциал да спечели от недооценени увеличения на цените, тъй като прогнозите за жилищата се преразглеждат в посока нагоре, пишат анализатори, водени от Антъни Петинари, в бележка до клиенти.

Макар нетните поръчки на трите най-големи строителни компании в САЩ – DR Horton, Lennar Corp. и PulteGroup Inc. – да са сравнително стабилни, групата е готова за по-нататъшно ускоряване през втората половина на годината. За сравнение, нетните поръчки намаляват с 23% на годишна база през втората половина на 2022 г. Въпреки че голяма част от този ръст вероятно вече е отразен при акциите, анализаторите на Citi виждат допълнителен ценови ръст през останалата част от годината.

Междувременно ограничените запаси от препродажба на жилища създават възможност за увеличаване на запасите от нови жилища, без да се създава свръхпредлагане. Тъй като големите публични жилищни строители разполагат с повече ресурси спрямо по-малките конкуренти и от частните строители, те успяват да се справят с проблемите при веригата на доставки, предизвикано от пандемията и скорошното затягане на кредитирането след колапса на Silicon Valley Bank.

В резултат на това трите най-големи публични строителни компании са отбелязали рязък ръст на продажбите на нови жилища след пандемията до 30% от продажбите на нови жилища спрямо 25% преди пандемията и 14% след глобалната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още