IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на лихвите притиска купувачите на жилища в Лондон и понижава цените

Най-голям спад на цените на жилищата отчитат някои от най-скъпите квартали в британската столица

09:50 | 19.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продавачите на жилища в Лондон са намалили цените повече, отколкото във всяка друга област във Великобритания през юни, тъй като растящите лихви по заемите ограничават още повече достъпността на най-скъпия имотен пазар в страната, сочи допитване, цитирано от Bloomberg.

Офертните цени в британската столица са намалели с 1,6% спрямо май, показват данни на имотния портал Rightmove. На национално ниво цените са останали почти непроменени.

Лихвите по ипотечните кредити нарастват този месец заради очакванията, че Английската централна банка ще продължи да повишава лихвите, за да укроти инфлацията, която остава над четири пъти по-висока от целта за 2%.

Тъй като пазарите вземат предвид възможността лихвите да достигнат 6%, невиждано от 2001 г. ниво, експерти предупреждават за риск от задълбочаване на кризата.

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания отново поемат нагоре. Графика: Bloomberg LP Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания отново поемат нагоре. Графика: Bloomberg LP

Тази седмица ще бъде от съществено значение за перспективите. Официални прогнозни данни показват, че инфлацията се е забавила леко спрямо 8,7% през април и се очаква АЦБ още веднъж да повиши лихвите с четвърт пункт до 4,75%. Има прогнози и че ръководителите на централната банка ще изберат повишение с половин пункт, ако инфлацията отново се окаже по-силна от очакванията.

„Очакваме още някои обрати тази година и през последния месец вече регистрирахме няколко такива, включително упорито висока инфлация, изненадващо големи ръстове на заплатите и тяхното евентуално въздействие върху лихвите и наличностите“, коментира Тим Банистър, директор на имотните анализи в Rightmove.

„Очакваме, че ще се стигне до нова промяна в зависимост от данните за инфлацията тази седмица и решението за основната лихва на АЦБ“, допълва той.

В Лондон спадът на офертните цени е бил най-голям в някои от най-скъпите квартали, включително Камдън и Уестминстър, където средните офертни цени все още надхвърлят 1 млн. паунда. Квартали като Енфийлд, Хароу и Нюъм също са отчели значителни спадове.

Макар че купувачите в страната все още искат да купуват – по данни на Rightmove запитванията при продавачите през последните две седмици все още са с 6% над нивото преди пандемията през 2019 г., договорените продажби са надолу с 6% и това показва несигурност сред продавачите.

Потенциалните купувачи стават също по-притеснени за достъпността, като посещенията в услугата на Rightmove за ипотечни кредити са нараснали с 53% след публикуването на неочаквано високите данни за инфлацията към края на май. През последните четири седмици средната лихва по обичаен 5-годишен ипотечен кредит с фиксиран лихвен процент е нараснала от 4,56% на 5,2%.

За новите купувачи на жилища, които придобиват при сегашните офертни цени, това ще означава допълнителни 117 паунда за месечни вноски до 25-годишни заеми.

На национално ниво лек спад с 82 паунда на офертните цени до 372 812 паунда беше първото понижение тази година и първото за месец юни от 2017 г. насам. На годишна база цените все още растат, но темпът се забавя до 1,1%.

Банистър отбелязва, че „закъснелият ръст на цените през пролетта бързо се превърна в по-ранно от обичайното забавяне през лятото“.

Но той остава уверен, че „сегашните тенденции потвърждават първоначалната ни прогноза за годишен спад от 2% на офертните цени в края на 2023 г.“. Това не е толкова мрачно очакване за действителните продажни цени.

Ръстът на лихвите по ипотечните кредити повишава рисковете за британския жилищен пазар. Графика: Bloomberg LP Ръстът на лихвите по ипотечните кредити повишава рисковете за британския жилищен пазар. Графика: Bloomberg LP

Според брокери продавачите попадат в два лагера – такива, които все още имат твърде оптимистични очаквания за цените след силната активност по време на пандемията, и такива, които имат по-реалистични очакванията, отбелязва Банистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още