IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Северен Лондон растат със завръщането на служителите в града

Средните цени на имотите в Камдън достигат 1,16 млн. паунда в сравнение с 1,4 млн. паунда в Уестминстър и 1,64 млн. паунда в Кенсингтън и Челси

11:40 | 20.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на имотите в Северен Лондон растат, тъй като много млади служители се завръщат към работата на място в английската столица след пандемията от коронавирус, показа проучване на сайта за недвижими имоти Rightmove, цитирано от Bloomberg.

Средно със 17,2% се повишават цените на жилищата в района Камдън спрямо предходната година и с 6 на сто спрямо предходния месец. Имотите в Барнет и Излингтън поскъпват с около 8%.

Известен със своя хаотичен пазар и стиймпънк естетика, Камдън привлича онези хора, които търсят популярни заведения и места за забавление, както и зелени площи като Примроуз хил и Риджънтс парк. Имотите там отстъпват по цена само на жилищата в квартали като Уестминстър, Кенсингтън и Челси.

„Удивително е колко много трябва да похарчат някои от тези млади служители“, изтъква Саймън Уорд, старши консултант по продажби в агенцията за недвижими имоти Dexters, който отговаря за Камдън.

Средните цени на имотите в Камдън достигат 1,16 млн. паунда в сравнение с 1,4 млн. паунда в Уестминстър и 1,64 млн. паунда в Кенсингтън и Челси.

Жилищата в Барнет и Излингтън се доближават по цени до въпросните квартали, като натам се насочват онези служители, които не могат да си позволят покупката на имот в Камдън.

Междувременно по-богатите квартали се насочват към дъното на класацията по отношение на ценовите ръстове в Лондон. Цените в Уестминстър отбелязват годишен ръст от едва 0,7%, докато увеличението при имотите в Кенсингтън и Челси достига 2,2 на сто.

Активността на покупките на имоти в Камдън загатва за нарастващата сила на по-широкия жилищен пазар, където растящите лихви по ипотеките ограничават достъпността.

Миналия месец кредиторите обявиха, че цените в цялата страна отчитат най-дългата си серия на спад от 2008 г. насам, докато Rightmove заяви, че обявените цени остават непроменени от началото на февруари.

Това накара някои анализатори да предложат мрачни прогнози относно цените, като някои дори очакват спад от над 10% спрямо техния пик.

Друго мнение обаче споделя Тим Банистър от Rightmove, който очаква „преход към нормализиране на нивото на активност след пазарната турбуленция в края на миналата година“.

През февруари по традиция на пазара излизат нови продавачи, търсейки по-високи цени, като Банистър изтъква, че последните данни показват, че продавачите нарушават тази традиция и „показват несезонна първоначална ценова сдържаност“, тъй като условията изискват по-реалистична ценова преценка.

И все пак, въпреки че нарастващите лихвени проценти оскъпиха ипотеките, натискът на пазара на имоти наеми прави все по-рентабилно за наемателите да купят жилище, ако могат да си позволят депозита.

„Пазарът на жилища под наем предлага толкова високи цени и засилена конкуренция, че има повече логика да купувате“, изтъква Уорд. „Лихвите по ипотечните кредити достигат изумително недостижимо ниво през септември-октомври“ след бюджета, определен по време на краткия мандат на бившия премиер на Великобритания Лиз Тръс.

Зачестяват случаите в Лондон, при които кандидат-наематели се насочват към покупката на имот.

В същото време обаче високите ипотечни лихви тласкат все повече хора към жилищата под наем, докато наемодателите се стремят да запазят своята рентабилност и увеличават наемите.

Уорд споделя, че при опит да наеме жилище след направен вечерен оглед, в 3 часа през нощта получава известие по телефона, че наемодателят е приел друга оферта след 50 огледа.

Наблюденията му съвпадат с данните на Rightmove, които показват, че активността се възстановява по-бързо сред купувачите, които търсят своето първо жилище, отколкото сред останалите пазарни участници.

Проучването на Rightmove показа допълнителни признаци, че пазарът ще остане сравнително стабилен, избягвайки най-лошите сценарии за рязък срив, прогнозиран от някои анализатори.

Броят на хората, които се свързват с агенти за недвижими имоти, се е увеличил с 11% през последните две седмици в сравнение със същия период през 2019 г.

Броят на договорените продажби пада със същия темп, забавяйки се спрямо 15-процентния спад през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още