IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Швеция изпраща сигнали за стабилизиране

Шведските банки могат да устоят на имотен срив, счита най-големият кредитор в страната

11:57 | 10.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на имотите в Швеция са нараснали леко за пети пореден месец, сочат данни на брокери. Това засилва сигналите за стабилизиране след резките спадове, които разтърсиха пазара и натежаха върху икономиката, предава Bloomberg.

През юни средните цени на самостоятелните къщи са нараснали с 1%, а цените на апартаментите са останали непроменени, сочат данни на организацията на брокерите Svensk Maklarstatistik. Ръстовете през последно време следват дълъг срив, който превърна скандинавската страна в символ на глобална тенденция, породена от високата инфлация и агресивните повишения на лихвите от централните банки.

Последните развития на пазара на частни домове в Швеция изненадват експертите, тъй като цените изглежда устояват на растящите лихви по ипотечните кредити и завишената инфлация по-добре от очакванията. Но успокоението може да е временно. Повечето анализатори прогнозират, че цените ще намаляват, докато достигнат около 20% под връхната точка в началото на 2022 г., въпреки че централната банка, Riksbank, напоследък възприе по-оптимистичен тон.

„Макар че Riksbank вероятно не е приключила с повишаването на лихвите, повечето наши членове очакват стабилизирането да продължи през третото тримесечие“, коментира Йоаким Лусенски, ръководител на отдела за анализи в организацията на брокерите. „Същевременно драстично по-високите цени на жилищата може да затруднят хората да сменят дома си, което е видно в ниските обеми от сделки“, допълва той.

Данните на Maklarstatistik, които не са коригирани към сезонните ефекти, показват, че средните цени на жилищата са с около 12% по-ниски спрямо връхната точка от миналата година. Цените на апартаментите са намалели с 9% през същия период.

През последно време вниманието се насочи към пазара на бизнес имоти в най-голямата скандинавска страна, където редица собственици на имоти изпитват затруднения да рефинансират дълг с настъпващ падеж след години на нарастване на задлъжнялостта.

Миналата седмица обаче най-голямата шведска банка SEB съобщи, че кредиторите в страната са достатъчно силни, за да подкрепят изпитващите затруднения имотни пазари, въпреки че разходите им за финансиране и експозицията им растат.

На въпрос за притесненията относно сектора на бизнес имотите в Швеция главният финансов директор на SEB Масих Яздъ заяви, че „има притеснения, но не и в банковия сектор".

Банката, наред с други кредитори в страната като Swedbank, Svenska Handelsbanken и Nordea Bank, обещава да помогне на основни клиенти, които се стремят да заменят облигации с настъпващ падеж с банкови заеми заради рязкото покачване на разходите за финансиране на кредитния пазар. Те вече имат експозиция за общо близо 4,6 трлн. крони (419 млрд. долара), но цифрата може да нарасне до около 60 млрд. крони тази година, отбеляза Яздъ.

Четири големи банки в Швеция споделят експозиция към имотите на обща стойност 4,6 трлн. крони. Графика: Bloomberg LP Четири големи банки в Швеция споделят експозиция към имотите на обща стойност 4,6 трлн. крони. Графика: Bloomberg LP

„Всички виждат, че разходите за финансиране на банките растат, че цените на акциите намаляват и че шведската крона отслабва. Заради имотния сектор днес има повишена рискова премия за Швеция и това също натежава върху банките, тъй като те играят много важна роля“, коментира Яздъ.

При липса на „огромна кредитна миграция“ главният финансов директор не е притеснен, че банките ще трябва да задържат повече капитал от планираното заради влошаване на качеството на кредитите. Шведският финансов регулатор задължава банките в страната да отговарят на по-високи стандарти от моделите от Базел, оправдавайки позицията си с размерите на пазарите на бизнес имоти и на ипотечно кредитиране в скандинавската страна и значението им както за отделните кредитни институции, така и за финансовата стабилност в Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
кавръков , това ли беше 12% за къщите и 9% за апартаментите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още