IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарът в Дубай процъфтява, докато наемателите бягат от други големи градове

Средните наеми на първокласни офиси в емирството са нараснали със 17%

16:03 | 03.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дубай продължава да не се вписва в тенденцията за спад на пазара на бизнес имоти, който нанесе удар на заетостта и доходността от наеми по света, пише Bloomberg.

„Има силно търсене на централни бизнес квартали, което показва, че клиентите предпочитат висококачествени офиси на първокласни локации“, коментира Абдула Белхоул, главен изпълнителен директор на компанията Tecom Group, сред чиито наематели са Meta Platforms и Alphabet. В сряда тя обяви ръст на приходите си от 6%.

„Продължаваме да виждаме силен интерес и от международни компании, които се стремят да разширят присъствието си в Дубай и региона“, допълва Белхоул.

Компанията съобщи, че приходите ѝ през второто тримесечие са нараснали до 535,1 млн. дирхама (146 млн. долара). Тя е добавила над 1500 нови наематели през първото полугодие, а заетостта е останала на ниво от 87%, показва подаден до регулаторните органи документ.

Приток на компании, които се установяват в Дубай, е подкрепил пазара на бизнес имоти в града и е помогнал за прекратяването на дългогодишния спад на имотния пазар. Средната заетост е нараснала до 92,7% от 84,8% през първото тримесечие „благодарение на нарасналото търсене и ограничените наличности от качествено предлагане“, съобщи консултантската компания CBRE в свой неотдавнашен доклад.

Средните наеми за първокласни бизнес имоти в емирството са нараснали със 17% по данни на CBRE, с което средните офертни цени са надхвърлили нивата от 2019 г. За сравнение, средният ръст на цените на първокласните имоти в Лондон достигна едва 5%, а свободните площи в САЩ са на рекордно ниво, тъй като технологичните гиганти се отказват от офис площи за стотици хиляди квадратни метри.

За сметка на това инвеститорите се стремят да придобиват активи в Дубай. Офис кула в сърцето на финансовия квартал в града привлича интерес от над десет компании от цял свят.

Tecom развива дейност в няколко бизнес квартала в Дубай и портфейлът ѝ включва Dubai Media City, Dubai Internet City и Dubai Studio City. Главният изпълнителен директор на компанията отбелязва, че макар да се строят нови проекти след години на ограничена строителна дейност, търсенето ще продължи да изпреварва наличното предлагане на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още