IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавските жилищни пазари показват признаци на стабилизиране през лятото

Цените на жилищата в Норвегия и в Швеция са нараснали през юли

16:22 | 03.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Норвегия са нараснали след два месеца на спадове, подкрепяйки репутацията на устойчивост на жилищния пазар в скандинавската страна на фона на растящите лихви по кредитите и упоритата инфлация, предава Bloomberg.

Цените са нараснали със сезонно коригиран темп от 0,2% на месечна база през юли след ревизирани спадове от 0,4% и 0,2% през юни и май, сочат публикувани данни от Real Estate Norway. Централната банка прогнозира, че цените ще останат непроменени в доклада си за паричната политика от юни.

Цените на жилищата в Норвегия растат. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Норвегия растат. Графика: Bloomberg LP

Жилищният пазар в Норвегия се представя по-добре в сравнение с останалите скандинавски страни при сегашното забавяне, подкрепен от смекчаването на правилата за ипотечно кредитиране от правителството в края на миналата година и недостига на предлагане във и около столицата.

Данните може да засилят предположенията, че ръководителите на централната банка може да изберат да повишат лихвите с още половин процентен пункт по-късно този месец вместо с четвърт процентен пункт, въпреки че засилването на кроната напоследък ограничава вероятността от по-голямо повишение.

„Жилищният пазар е относително силен и това позволява на Норвежката централна банка да повиши още повече лихвите през август“, коментира Одмунд Берг, старши икономист в DNB Bank ASA, който очаква вдигане на лихвите с по 25 базисни пункта през август и септември.

Ръст на наличностите от непродадени жилища може да бъде индикация, че цените ще „се развиват умерено“ през идните месеци, допълва той в коментар до клиенти.

Спадът на цените с около 0,8% спрямо връхната им точка от миналия август е в контраст с двуцифрените понижения в Швеция и в Дания. Норвежката централна банка съобщи през юни, че очаква цените на жилищата в богатата на фосилни горива страна да нараснат с 0,3% през тази година спрямо прогнозирания през март спад.

Данните за цените на имотите обрисуват донякъде по-светла картина в сравнение с частното заемане на средства от норвежците. Публикувани по-рано в четвъртък данни на Норвежкия национален статистически институт показаха, че ръстът на кредитите за домакинствата се е забавил до най-бавния си темп от над 27 години насам през юни.

Вчера публикувани от държавния кредитор SBAB данни показаха, че цените на жилищата в Швеция също са продължили да нарастват слабо миналия месец, възстановявайки се от една от най-тежките жилищни кризи в света въпреки ръста на лихвите по заемите и ускоряването на инфлацията.

Сезонно изгладените данни на кредитора показаха, че цените на жилищата са се повишили с 0,3% на месечна база през юли, когато обемът от сделки традиционно е нисък.

Некоригираният индекс за цените на жилищата на банката все още показва, че те са намалели с 13,5% от пролетта на 2022 г. насам. Когато пазарната активност се повиши отново след вялия период през лятото, сривът може да продължи. SBAB все още очаква общ спад на цените на жилищата от 20% спрямо връхната им точка.

Цените на жилищата в Швеция вървят нагоре след период на спад. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Швеция вървят нагоре след период на спад. Графика: Bloomberg LP

Шведската централна банка Riksbank повиши водещата си лихва до 3,75% спрямо нула от април м. г. насам и се очаква да я вдигне до 4% на заседанието си през септември. Централната банка публикува подобрена прогноза за имотния пазар в новия си доклад за паричната политика, като очаква ограничен кумулативен спад с между 15% и 20% спрямо връхната точка през февруари миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още