IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork ще предоговори повечето си наемни договори за офиси

Компанията счита, че наемните разходи са в рязък дисонанс с настоящите пазарни условия

14:31 | 07.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

WeWork се стреми да предоговори почти всичките си наемни договори в света, седмици след като подкрепеният от Softbank доставчик на гъвкави офис пространства предупреди, че има „значителни съмнения“ относно способността си да продължи да работи, пише Financial Times.

Стремежът на базираната в Ню Йорк компания да намали разходите по наемните договори, които според нея са „в рязък дисонанс с настоящите пазарни условия“, заплашва индустрията на бизнес имотите, която вече страда от свръхкапацитет, породен от ръста на работата от вкъщи, който дойде с коронавирусната пандемия.

Към юни WeWork присъства на 777 локации в 39 страни и има дългосрочни наемни задължения за над 13 млрд. долара, повечето от които са дължими през или след 2028 г.

Компанията обяви плана, след като уведоми собствениците на имоти, че е „силно препоръчително“ да се включат в онлайн събитие в Ню Йорк, на което тя сподели важните актуални данни за бизнеса си.

Главният изпълнителен директор Дейвид Толи уведоми собствениците на имоти, които се включиха в събитието, че се очаква WeWork да излезе от някои „недобри и слабо представящи се локации“, но ще остане в повечето си сгради.

В съобщение след събитието компанията заяви, че „предприема незабавни действия да подобри негъвкавия и с високи разходи портфейл с наемни договори“, който Толи определи като наследство от „период на неустойчив хиперрастеж“.

WeWork вече няколко години намалява задълженията си по дългосрочните наемни договори, които надхвърляха 18 млрд. долара, след като Адам Нойман се оттегли като главен изпълнителен директор след провала на първия опит за първично публично предлагане през 2019 г.

В същото време собствениците на имоти се стремят да намалят експозицията си към компанията, която държи значителен дял от офис пазара в градове като Ню Йорк и Лондон и назначи експерти по фалитите през последните седмици.

„Около 70 собственици на имоти се свързаха с нас от 2020 г. насам и прекратиха поемането на осем-девет пространства на WeWork. Сега този подход се ускорява“, коментира Джейми Хоради, главен изпълнителен директор на друга компания за гъвкави офиси, Industrious.

Той допълни, че компанията му също е била „наводнена“ от обаждания на клиенти на WeWork след предупреждението ѝ през август.

Ръководители на имотната индустрия казват, че много от обектите на WeWork в Ню Йорк са в сгради с по-ниско качество, затова проблемите на компанията може да допринесат за разширяване на разделението между най-модерните имоти и по-остарелите.

През първото тримесечие на тази година WeWork съставляваше почти една четвърт от новите наемни договори в Ню Йорк, но редица представители на индустрията омаловажиха последиците от потенциален фалит.

„Това е малка част от пазара“, коментира един от тях. Компанията заема около 595 хил. кв. м на офис пазара в Манхатън, който общо се оценява на 38 млн. кв. м.

Въпреки това някои собственици на имоти предприеха действия да се защитят. Миналата година например испанската банка Santander пое 14 800 кв. м офис площи на „Мадисън авеню“, които преди това принадлежаха на WeWork. Наемът беше малко по-нисък, но това позволи на собственика на сградата Sage Realty да намали експозицията си към компанията за съвместна работа, съобщава запознат със сделката източник.

Книжата на WeWork, която в крайна сметка стана публична компания чрез сливане с компания тип „празен чек“ през 2021 г., са поевтинели с 98% през миналата година. След като преди време беше оценявана на 47 млрд. долара на частния пазар, сега компанията има пазарна оценка от под 200 млн. долара.

Предоговарянето на наемните договори няма да се отрази на ежедневните дейности на WeWork, съобщи Толи. „Позволете ми да завърша, като заявя ясно: WeWork ще продължи да съществува“, се казва в комюникето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 7 месеца
Какви предоговаряния? Повечето чакат да им изтече договора и не искат повече да чуят за нов. Я има 5% които са в офиса я не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още