IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на WeWork се доближи до нулата след предупреждение за фалит

Компанията, която някога беше оценявана на 47 млрд. долара, продължава да се бори с редица проблеми

22:54 | 09.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цената на акциите на WeWork доближи нулата в сряда, след като някога любимият на инвеститорите стартъп предупреди, че може да фалира - зашеметяващ обрат в съдбата на една компания, която някога беше оценявана на 47 млрд. долара, предава Ройтерс.

Подкрепената от SoftBank фирма преживява сътресения, откакто плановете ѝ да стане публична през 2019 г. се провалиха, след като инвеститорите се отдръпнаха заради огромната ѝ загуба, пропуските в корпоративното управение и начина, по който основателят и тогавашен главен изпълнителен директор Адам Нойман я управляваше като цяло.

Неволите на WeWork не намаляха през следващите години. Тя все пак успя да излезе на борсата през 2021 г., но при много по-ниска оценка, като никога не реализира печалба.

„WeWork може би беше стартъпът, около който имаше прекомерно много еуфория през последните години“, коментира Стив Клейтън от Hargreaves Lansdown.

От пазарния дебют чрез сливане със SPAC компания през октомври 2021 г., акциите на WeWork загубиха почти цялата си стойност. В сряда книжата се търгуваха за 13 цента, при оценка от приблизително 260 млн. долара. Редица директори напуснаха постовете си, включително главният изпълнителен директор Сандип Матрани, който се оттегли през май. Същото направиха и трима членове на борда тази седмица.

WeWork обяви, че си търси нов лидер.

Продължаващите проблеми на фирмата тежат на SoftBank, която не спря да инвестира в компанията през последните няколко години. Лидерът на японския гигант Масайоши Сон лично подкрепи Нойман и заложи на WeWork през 2019 г., като даде 10 млрд. долара след провала на IPO-то.

SoftBank понесе милиарди долари загуба в резултат на инвестицията си в WeWork. По-късно Сон изрази съжаление за подкрепата си за компанията, като каза, че неговата „преценка е била лоша в много отношения и аз размишлявам дълбоко върху това“.

През март WeWork постигна сделка за намаляване на дълга с около 1,5 млрд. долара и удължаване на датата на някои падежи, за да спести пари.

Свиването на разходите помогна на WeWork да отчете по-малка нетна загуба от 349 млн. долара за второто тримесечие, спрямо 577 млн. долара година по-рано, но все пак е изхарчила 646 млн. долара в брой през първите 6 месеца на годината. Към края на юни компанията имаше 205 млн. долара в брой.

„Гъвкавите работни пространства имат бъдеще в офис екосистемата, но в сегашното си състояние WeWork може и да няма“, пишат анализаторите на BTIG.

WeWork заяви, че планира да подкрепи ликвидността чрез намаляване на разходите за наем, чрез контролиране на разходите и ограничаване на отдръпването на клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 месеца
Тези се прекръстиха на We don't Work :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още