IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стар познайник се притича на помощ на WeWork

Фонд на дългогодишния финансист на SoftBank Раджеев Мисра е предоставил 500 млн. долара на компанията

12:32 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Загубите на SoftBank Group от инвестицията в WeWork продължават да се трупат. А сега на помощ се притича стар познайник. 

Новият инвестиционен фонд на дългогодишния финансист на SoftBank Раджеев Мисра, One Investment Management, наскоро се е съгласил да предостави близо 500 млн. долара високолихвен кредит на доставчика на офис площи. Сумата, оповестена с дребен шрифт в регулаторни документи на WeWork, е една от първите големи инвестиции, които Мисра прави, откакто се отказа от повечето си задължения в SoftBank, пише The Wall Street Journal.

Някога ключова „дясна ръка“ на основателя на SoftBank, милиардера Масайоши Сон, Мисра се оттегли сам миналото лято, като същевременно се съгласи да остане като консултант на непълно работно време, за да наблюдава първия Vision Fund на SoftBank, който към края на март притежаваше 13% дял в WeWork.

Сделката за дълга, в която участват новият фонд на Мисра и предишният му работодател, поставя бившия мениджър на Deutsche Bank, смятан за един от най-продуктивните специалисти по дългови сделки на планетата, от двете страни на една и съща сделка.

Това е една от няколкото трансакции в SoftBank през последните години, в които лично са участвали изпълнителни директори или техни роднини. Сон, например, дължи на SoftBank около 5 млрд. долара за влошени лични инвестиции, които е направил заедно с компанията. През април SoftBank заяви, че ще продаде азиатски фонд за рисков капитал на компания, ръководена от брата на Сон.                              

През 2019 г. Мисра и други ръководители на SoftBank лично инвестираха в пакет от дългове на вече несъществуващата фирма за разплащания Wirecard, който беше организиран от SoftBank.

В доклада си за корпоративно управление SoftBank посочва, че сделките със свързани лица изискват преглед и одобрение. Мисра е бил нает на непълно работно време от дъщерно дружество на SoftBank, което не разкрива публично политиката си за свързани лица.

По принцип публичните компании са длъжни да оповестяват сделките със свързани лица предвид възможността за конфликт на интереси. Ако в бъдеще WeWork отново трябва да преструктурира дълга си, това може да наложи предоговаряне между SoftBank - където Мисра все още работи - и фирмата на Мисра.

Оповестените данни като част от представените миналата седмица финансови резултати на SoftBank за първото тримесечие показват, че през последните месеци тя е намалила стойността на дълга си, свързан с WeWork, с 1,6 млрд. долара.

12 млрд. долара
достига загубата на SoftBank от инвестицията ѝ в WeWork, което е една от най-лошите инвестиции в стартъпи за всички времена  

Въз основа на спадащата цена на акциите на WeWork общите загуби на SoftBank от инвестицията ѝ в компанията възлизат на повече от 12 млрд. долара от 2017 г. насам, което е една от най-лошите инвестиции в стартъпи за всички времена. Във вторник WeWork съобщи, че главният изпълнителен директор от 2020 г. насам Сандип Матрани се оттегля и ще бъде заместен от член на борда на директорите до намирането на постоянен заместник. 

SoftBank първоначално заложи на компанията през 2017 г., след като Сон беше привлечен за инвеститор от харизмата на тогавашния главен изпълнителен директор Адам Нойман и неговото мнение, че WeWork е технологичен стартъп с изключителен потенциал. Сон я превърна в свой приоритет и насочи милиарди долари към компанията, за да подхрани бързото ѝ глобално разрастване. 

Загубите набъбнаха и инвеститорите се противопоставиха на опита за публично листване на WeWork през 2019 г. отчасти поради опасения относно стила на управление на Нойман и сделките му със свързани лица с компанията. Раджеев Мисра, бивш главен изпълнителен директор на SoftBank Investment Advisers. Снимка: Bloomberg Раджеев Мисра, бивш главен изпълнителен директор на SoftBank Investment Advisers. Снимка: Bloomberg

За да спаси първоначалната си инвестиция, през 2019 г. SoftBank вложи още пари и купи по-голямата част от компанията. Като цяло SoftBank е инвестирала над 10,9 млрд. долара собствен капитал и е поела ангажимент да изплати над 3 млрд. долара дълг на компанията, показват документите ѝ.

Напоследък инвестицията е засегната от тенденцията за „Работа от дома", предизвикана от пандемията. Общото търсене на офиси спадна, което доведе до по-високи от очакваните загуби и нарастващи опасения на акционерите, че компанията може да изчерпи парите си. Акциите на WeWork са поевтинели с над 95%, откакто компанията се листна на борсата през 2021 г., като се сля с дружество със специална цел за придобиване. 

Тази година WeWork се обърна към SoftBank и други кредитори, за да преструктурира дълга си от над 3,6 млрд. долара, като същевременно търси и външни средства. SoftBank, чрез своите два фонда Vision, притежава близо 70% от WeWork и държи голяма част от дълга ѝ.

В допълнение към сделката с фирмата на Мисра WeWork сключи споразумения със SoftBank и други кредитори за намаляване на дълговете си - конвертира някои заеми в акции на компанията и отлага падежите на други. SoftBank заяви, че към 31 март - преди преструктурирането да е напълно завършено - очаква загуба в размер на 1,6 млрд. долара, свързана с дълга на WeWork. 

През февруари фирмата на Мисра е поела ангажимент за 470 млн. долара дълг, с който на практика е рефинансирала и разширила съществуваща част от подчинен дълг в размер на 350 млн. долара според подадените от WeWork документи за ценни книжа. SoftBank също се е съгласила на сделката. Дългът представлява акредитив с плаващ лихвен процент, чийто лихвен процент към март е над 14%.

Главният финансов директор на SoftBank Йошимицу Гото заяви пред репортери миналата седмица, че макар WeWork да изпитва затруднения, „все още очакваме те да реформират бизнеса си". 

Мисра, известен като изкусен финансов инженер, вече няколко пъти е помагал на Сон да се измъкне от сложни ситуации. Докато работи в Deutsche Bank, той урежда дълг в размер на 16 млрд. долара за SoftBank, за да придобие един от най-големите мобилни оператори в Япония. По-късно ръководи преструктурирането на SoftBank и евентуалната продажба на американския телекомуникационен оператор Sprint и съветва Сон, когато акциите на SoftBank се сриват по време на пандемията.

Завръщането на Мисра в WeWork се случва години, след като той лобираше срещу първоначалната инвестиция на SoftBank, тъй като гледаше на WeWork по-скоро като на компания за недвижими имоти, съобщи The Wall Street Journal.

Това беше една от първите големи инвестиции, направени от фонда, който под ръководството на Мисра инвестира около 90 млрд. долара в компании, включително в Uber и DoorDash, както и в многобройни провалили се проекти. 

Мисра се оттегли в средата на 2022 г. Той бързо си осигури ангажименти за новото си бизнес начинание от множество инвестиционни фондове, свързани с Абу Даби, под надзора на шейх Тахнун бин Зайед Ал Нахаян, който е брат на президента на Обединените арабски емирства.  

Към края на 2022 г. фондът е управлявал активи на стойност 6,8 млрд. долара според годишните отчети на инвестиционните консултанти, подадени в Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ. В подадените документи фондът посочва, че потенциалните инвестиционни области включват високодоходни дългови инвестиции и акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още