IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork планира обратен сплит на акциите си

Само така компанията ще спази отново изискванията за листване на Нюйорската фондова борса

19:00 | 18.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

WeWork обяви в петък, че планира обратен сплит на акциите в съотношение една към 40, за да спазва отново изискванията за листване. Новината бе обявена дни след като компанията за гъвкави работни места изрази „съществени съмнения“ за способността си да продължи дейността си, съобщава Ройтерс.

Акциите на компанията са изгубили почти напълно стойността си от пазарния си дебют чрез сливане с компания тип „празен чек“ през октомври 2021 г. при много намалена оценка. Последно цената им беше с 23,6% надолу до 12 цента в петък.

WeWork, която преди бе оценявана на 47 млрд. долара, сега има пазарна капитализация от едва около 336 млн. долара.

Подкрепената от SoftBank компания изпитва сътресения, откакто плановете ѝ да излезе на борсата през 2019 г. се сринаха, тъй като инвеститорите се тревожеха за огромните ѝ загуби и започнаха да се съмняват в бизнес модела ѝ за вземане на имоти под наем дългосрочно и отдаването им за по-кратки срокове.

По-рано този месец WeWork отчете 3% спад на общите физически членства на годишна база, позовавайки се на нарасналата конкуренция, макроикономическата волатилност и по-слабото от очакваното търсене.

В същото време компанията през последната година осъществи серия от стъпки, за да постигне икономии, излизайки от някои локации, съкращавайки работни места и постигайки сделка да намали дълга до около 1,5 млрд. долара и да удължи матуритета по част от него.

През май обаче главният изпълнителен директор Сандип Матрани, натоварен с изпълнението на преструктурирането, подаде оставка, като беше последван от главния финансов директор Андре Фернандез.

През април WeWork получи известие за несъответствие от Нюйоркската фондова борса, след като акциите ѝ затвориха средно на цена под 1 долара за период от 30 последователни търговски дни. Компанията имаше шест месеца срок, за да възстанови съответствието след получаване на известието.

Обратният сплит на акции, което консолидира броя на съществуващите акции в по-малко акции, ще помогне за възстановяване на съответствието с минималната цена на затваряне от 1,00 долара на акция, необходима, за да продължи листването.

„Това може би предполага, че те все още измислят или проучват начини за набиране на повече капитал“, коментира анализаторът на Mizuho Securities Викрам Малхотра.

Обратният сплит на акциите, разрешен от акционерите през юни, ще влезе в сила при затварянето на пазара на 1 септември, обяви компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още