IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемът на стая в Лондон за първи път надхвърли 1000 паунда на месец

На всяка налична стая в британската столица се падат 5,7 души, които търсят активно жилище под наем

12:01 | 08.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената за наемане на стая в Лондон надхвърли 1000 паунда (1246 долара) на месец за първи път в нов знак за недостига на налични имоти за наемане, който се превръща в още един проблем за британската икономика, пише Bloomberg.

Данните на сайта SpareRoom, който свързва хора, търсещи съквартиранти, показва, че средният наем на единична стая в британската столица е нараснал с 15% на годишна база до 1013 паунда през август. Това е два пъти повече от темпа на инфлацията и с 28% над средното национално ниво от 794 паунда.

Най-високите лихви по ипотечните кредити от 15 години насам и растящите цени на жилищата от началото на пандемията направиха по-нерентабилно отдаването на имоти от собствениците им и това накара мнозина да продадат жилището си. По-високите лихви по ипотечните кредити също затрудняват купувачите на първо жилище да навлязат на жилищния пазар и ги блокират за по-дълго време на наемния пазар.

Отдаването на стая под наем в Лондон вече струва над 1000 паунда. Графика: Bloomberg LP Отдаването на стая под наем в Лондон вече струва над 1000 паунда. Графика: Bloomberg LP

„Парите, които хората печелят, като отдават жилището си под наем, не са същите като преди десет или петнайсет години и хората се опитват да компенсират някак тези разходи. Лихвите се повишиха рязко и това се отразява на ипотечните им кредити. Но маржовете при отдаването на жилище под наем са подкопани от различни данъчни промени“, казва Мат Хътчинсън, директор на SpareRoom.

Председателят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви пред парламента в сряда, че е притеснен от последиците от по-високите лихви върху наемния пазар и призна, че те засягат най-много „домакинствата с по-ниски доходи“. Въпреки това според него повишаването на лихвите е необходимо, за да се ограничи инфлацията.

Елизабен Штийман, която наблюдава финансовата политика в АЦБ, коментира на същото изслушване, че самата тя живее в домакинство с представители на четири поколения, защото „за най-младите е все по-трудно да намерят място за живеене в рамките на бюджета, който могат да си позволят“.

Британските градове отчитат рязък ръст на наемите на стая. Графика: Bloomberg LP Британските градове отчитат рязък ръст на наемите на стая. Графика: Bloomberg LP

Данните за Лондон показват мащаба на кризата на наемния пазар, която ограничава възможностите на компаниите да наемат служители в столицата.

SpareRoom съобщава, че хората, търсещи стаи в Лондон, далеч надхвърлят предлагането. Цифрите за август са с 20 хил. повече спрямо същия месец на 2019 г., докато броят на наличните стаи сега е намалял с 10 хил.

Това означава, че в момента за всяка налична на платформата стая има 5,7 души, които активно търсят жилище. Това е спад спрямо връхната точка от 8,8 през септември, но все още е три пъти повече от средните нива преди пандемията.

„Ню Йорк следва сходен модел като Лондон. Съотношението между наематели и стаи расте и в момента е 7,2, но подобно на Лондон, не е достигнало връхната точка от септември 2022 г.“, казва Хътчинсън и допълва, че средният наем там е 1473 долара (1181 паунда). „Положението изглежда по-стабилно в Париж, където съотношението между наематели и стаи остава по-ниско в сравнение с Лондон и Ню Йорк“, допълва той.

Търсенето на стаи под наем остава високо. Графика: Bloomberg LP Търсенето на стаи под наем остава високо. Графика: Bloomberg LP

Някои собственици на имоти преустройват жилищата си в имоти за краткосрочен наем, обявявани чрез платформи като Airbnb, за да повишат доходите си.

Завишените регулации и намаляването на някогашните данъчни облекчения за ипотечните плащания тласкат повече собственици на имоти към краткосрочните наеми. Това се случва за сметка на дългосрочните договори с наематели, отбелязва Натан Емерсън, главен изпълнителен директор на професионалната група Propertymark, представляваща брокери на недвижими имоти.

„Хората не си изкарват прехраната с отдаване на имотите си под наем и се отказват. Те продават и излизат от пазара“, коментира Хътчинсън.

Търсенето на стаи във Великобритания изпреварва предлагането. Графика: Bloomberg LP Търсенето на стаи във Великобритания изпреварва предлагането. Графика: Bloomberg LP

„Имаме хора, които се пренасочват към краткосрочните наеми и площи в Airbnb, защото така те могат да компенсират лихвените промени спрямо доходите от наеми. Жилищата за краткосрочен наем са класифицирани малко по-различно“ от данъчните власти, обяснява Емерсън.

Броят на обявените жилища в Airbnb в Лондон е нараснал с 10% през второто тримесечие спрямо предходното, сочат данни на Inside Airbnb.

Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания достигнаха най-високото си ниво от 2008 г. насам. Графика: Bloomberg LP Лихвите по ипотечните кредити във Великобритания достигнаха най-високото си ниво от 2008 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Купувачите на първо жилище понасят най-тежък удар от растящите лихви, като вноските по жилищните заеми съставляват над 40% от доходите на хората спрямо дългосрочното средно ниво от около 29%, сочат изчисления на Bloomberg Economics. Това затруднява младите хора да излизат от жилището си под наем, за да купят собствен дом.

Бейли намекна, че ръководителите на централната банка може да обмислят пауза в най-бързата поредица от повишения на лихвите от три десетилетия насам, а това би успокоило ръста на лихвите по ипотечните кредити. Но едва ли ще преобърне настоящите тенденции на наемния пазар.

„Винаги има забавяне във времето, но ще започнат ли хората да намаляват наемите? Не смятам, че това ще стане“, казва Емерсън.

Последна актуализация: 12:01 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още