IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средният наем на жилища извън Лондон за пръв път задмина 1000 паунда

Наемите в цяла Великобритания са нараснали с над 25% от началото на пандемията

15:57 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Четирицифреният месечен наем е типична жертва за жителите на Лондон. Сега това се превръща в нормата i за останалата част на Великобритания, пише Bloomberg.

Средният месечен наем на новоотдадено жилище извън Лондон е задминал 1000 паунда за пръв път от април, показва доклад на брокерската къща Hamptons International. Това с почти 8% повече на годишна база, засилвайки натиска върху наемателите на фона на кризата с разходите за живот.

„Тъй като наемите на отворения пазар растат бързо, наемателите ще се изправят пред избора да останат или да се преместят в по-малко жилище в по-достъпен район“, казва Анейша Бевъридж, ръководител на проучванията в Hamptons. “Макар че всички, които изберат да останат, ще се изправят пред по-малки увеличения на наема от тези, които се преместят, те не са имунизирани“.

Британският жилищен пазар е изправен пред сътресения на фона на по-високите разходи за заеми и заплахата от срив на цените на жилищата. Над 1,4 млн. британци ще бъдат принудени да рефинансират ипотеките си тази година на значително по-висока лихва, тъй като Английската централна банка се придържа към безпрецедентния си цикъл на увеличение на лихвите.

Причината е, че желаещите да купят жилище остават блокирани на нажежен пазар на наеми, гледайки как месечните им сметки растат, а ипотечните сделки все повече се отдалечават от тях. Наемите в цяла Великобритания са нараснали с над 25% от началото на пандемията, посочва Hamptons, което означава, че наемателите харчат по почти 3000 паунда повече годишно.

Увеличението на наемите в столицата също чупи рекорди. Средният месечен наем в Лондон и покрайнините е нараснал със 17% на годишна база, надвишавайки 2200 паунда за пръв път от април, което добавя още 3895 паунда на година върху сметките на наемателите.

В същото време разликата между наемите в центъра на Лондон и по-страничните райони се е разширила до над 1100 паунда миналия месец от само 221 паунда през юни 2021 г., се казва в доклада. Това сигнализира обръщане на пренасочването към покрайнините заради Covid, където наемателите могат да намерят по-големи пространства за по-малко пари.

Рязкото поскъпване на жилищните кредити засили натиска върху наемодателите. Те са по-изложени на по-скъпи ипотеки в сравнение с други кредитополучатели, тъй като повечето имат само кредити с текущо плащане само на дължимата лихва, които са по-чувствителни към повишаване на лихвените проценти. Законопроектът за реформа в сектора на наемите – очакван с нетърпение законодателен акт, който трябва да бъде публикуван през следващите седмици – вероятно ще ограничи колко често наемодателите могат да повишават месечните плащания, като същевременно ще затрудни изгонването на нежелани наематели.

Все пак перспективите са по-розови за най-богатите британски инвеститори в наеми. Grainger Plc – най-големият регистриран наемодател на жилищни имоти в страната – миналата седмица повиши дивидента си с 10%, приписвайки скока на приходите от наеми на „благоприятния за институционалните наемодатели инвестиционен пейзаж“.

„Ограниченията на достъпността вероятно ще ударят спирачките върху растежа на наемите в даден момент тази година“, каза Бевъридж от Hamptons. „Въпреки това е малко вероятно да се забави значително поради броя на наемодателите, които искат да прехвърлят своите нарастващи разходи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още