IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради жилищната криза една десета от семействата в Лондон живеят в пренаселени домове

Наемателите е по-вероятно да обитават жилища с по-малко спални от необходимото в сравнение с обитаваните от собствениците им домове

16:57 | 27.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една десета от жителите на Лондон живеят в пренаселени жилища, това показва острия недостиг на жилища, който предизвиква криза на наемите в британската столица, пише Bloomberg.

Вероятността наематели, семейства с деца и мюсюлмански семейства да живеят в пренаселени домове, където броят на необходимите спални е по-голям от наличните, е далеч по-голяма в сравнение с останалото население, сочат данни от преброяването на населението през 2021 г., оповестени в петък от Британската статистическа служба.

Малко над 4% от английските домакинства живеят в пренаселени домове, но в Лондон делът им е над 11 на сто, най-високият от всички региони. В някои квартали на британската столица проблемът засяга над една пета от домакинствата.

Жилищата в Лондон е най-вероятно да са пренаселени. Графика: Bloomberg LP Жилищата в Лондон е най-вероятно да са пренаселени. Графика: Bloomberg LP

Цифрите показват жилищната криза, обхванала Лондон, където предлагането на налични жилища е далеч по-малко от търсенето. Проблемът кара собственици на имоти да повишават наемите, а наемателите не успяват да намерят подслон или плащат допълнително, за да си осигурят дом.

Лондон преживя двуцифрен процентен ръст на офертните наеми. Предлагането на домове за наем пресъхва, тъй като собственици на имоти продадоха жилищата си, за да избегнат по-високите разходи заради регулации, свързани с околната среда, и растящите цени на ипотечните кредити. Освен това наемателите се връщат в столицата, тъй като работодателите оттеглят гъвкавите работни практики, които позволяваха на много хора да работят от разстояние по време на пандемията.

„Дългосрочните проблеми с предлагането на наемния пазар се трупат от 2015-2016 г. насам и изглежда, че сме на етап, в който те наистина започват да се усещат“, коментира Анейша Бивъридж, ръководител на отдела за анализи в Hamptons International.

„От 2016 г. насам повече собственици на имоти продават, отколкото купуват нови домове за отдаване под наем, затова наличностите от частни жилища под наем се свиват оттогава. Сега наемите в столицата растат много, много по-бързо, отколкото на други места в страната през последните вероятно 18 месеца“, допълва тя.

Почти една трета от самотните родители с малки деца в Лондон е вероятно да живеят в пренаселени жилища. Графика: Bloomberg LP Почти една трета от самотните родители с малки деца в Лондон е вероятно да живеят в пренаселени жилища. Графика: Bloomberg LP

Около 8,5% от домакинствата в Англия живеят в пренаселени жилища под наем в сравнение с едва 1,9% от жилищата, обитавани от собствениците им. Семейства с малки деца е най-вероятно да живеят в пренаселен дом.

Данните от преброяването показват още, че вероятността домакинства, където всички членове се обявяват за мюсюлмани, да живеят в пренаселено жилище е пет пъти по-голяма в сравнение с английските домакинства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още