IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средните жилищни наеми в Лондон стигнаха за пръв път 2500 паунда

Ръстът на наемите обаче е най-бавният от две години

10:19 | 28.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Жилищните наеми, искани от хазяите в Лондон, са стигнали средно 2500 паунда (3114 долара) на месец за пръв път в историята, но са се увеличили с най-бавния темп от две години, предоставяйки на наемателите лъч надежда за успокояване на пазара, съобщава Ройтерс.

Сайтът за имоти Rightmove съобщи, че офертните нива на наемите в столицата средно са се увеличили с 0,9% до нов рекорд през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предишните три месеца. Това бележи остро забавяне от тримесечния ръст от 5,8% в края на 2022 г. Исканите наеми са се повишили с 14% на годишна база и са нараснали по-бързо в покрайнините.

Наемателите в столицата са в средата на жилищна криза, като има по 10 бъдещи наематели за всеки наличен имот във Великобритания, посочва търговската организация на агентите по недвижими имоти Propertymark. Данните предполагат, че наемателите в Лондон все още се затрудняват в битката си за имотите под наем на един нажежен пазар, но конкуренцията започва да намалява, тъй като предлагането се увеличава.

„Макар че има някои ранни сигнали, че разликата между предлагането и търсенето започва малко да се стеснява, все още усещането е за голяма конкуренция сред наемателите, опитващи се да си осигурят дом“, казва Тим Банистър, директор на имотните изследвания в Rightmove. “Много агенти трябва да управляват много голям обем запитвания на наематели за всеки имот“.

Тримесечният ръст на търсените наеми в страната, без Лондон и покрайнините, се е повишил до 1,5%, като разходите са достигнали нов исторически рекорд от 1190 паунда месечно.

От Rightmove отчитат, че предлагането на имоти под наем в момента все още е с 46% под нивата от 2019 г. В сравнение с преди година то е нараснало с 6%, тъй като нивото на имоти на пазара е близо до рекордно дъно. Търсенето все още е високо, като броят на наемателите, отправящи запитвания, се е повишил с 48% в сравнение с 2019 г.

Общият запас от имоти, отдадени под наем, остава без промяна през последните години, докато броят на наемателите, търсещи място, нараства, което допълнително натоварва системата. Освен това някои наематели остават в имотите си за по-дълго време и има масов отлив на наемодатели, които купуват имоти с цел отдаване под наем след скока както на ипотечните лихви, така и на регулаторната тежест, пред която са изправени собствениците.

В същото време търсенето на наематели се задвижва от по-високите ипотечни разходи, които поставиха мечтата за притежаване на имот извън възможностите на мнозина.

Нови данни от британската Национална статистическа служба разкриха миналата седмица, че наемите в Лондон са се повишили с най-бързия си темп от повече от десетилетие. Частните наематели претърпяха 4,8% скок в цените през март в сравнение с година по-рано, което влоши кризата с разходите за живот за наемателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още