IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните офиси в София отново се увеличават през първото полугодие

За първи път свободните офис площи в центъра и широкия център са повече, отколкото в покрайнините на София

14:05 | 04.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Свободните офис площи клас А и Б в София се увеличават през първото полугодие на тази година и достигат 14,3%. Това се случва, след като през втората половина на миналата година свободните площи отбелязаха лек спад, пише консултантската компания Avision Young в свой доклад за офис пазара.

Една от причините за ръста на незаетите офис площи е стратегията на компаниите за намаляване на площта и удължаване на наемните договори, която е основният подход, наблюдаван при внедряването на хибридния модел на работа от дома и офиса след COVID-19, се казва в доклада. Други фактори са липсата на ново „внесено“ търсене от международни компании и изтичането на съществуващи наемни договори на фирми, които вече са се преместили в по-нови сгради.

Графика: Avision Young Графика: Avision Young

За първи път от много дълго време процентът на свободните площи в центъра и широкия център е по-голям, отколкото в покрайнините на София, отбелязват консултантите. Причината е основно в преместването на фирми от централните райони в околностите на столицата, привлечени от нови проекти и/или от по-агресивни търговски предложения.

Въпреки ръста на свободните площи офертните наемни нива за офиси клас А остават стабилни на ниво между 11 и 16 евро на кв. м на месец, а в някои райони и проекти те дори нарастват с 0,5 до 1 евро, сочат данните на Avision Young.

Графика: Avision Young Графика: Avision Young

Ръст на наемните нива има в района на „Хладилника“/Paradise Center или при проекти с висока заетост на други локации. В същото време някои проекти в района на бул. „Цариградско шосе“ са намалели наемните си нива, за да привлекат нови наематели. Въпреки това в установените офисни локации разликата в цените е свързана по-скоро с проекта (в зависимост от свободните площи), отколкото с местоположението, отбелязва компанията.

Сервизната такса се е стабилизирала в диапазона между 2,5 и 3,75 евро на кв. м на месец. Наемодателите предпочитат подхода на „отворена книга“ –показване и плащане на реалните разходи, докато наемателите все още искат да имат фиксирани ставки или таван на таксите, коментират от Avision Young.

Проектите в строеж са приблизително 192 хил. кв.м, като повечето проекти, които се очаква да бъдат завършени през 2023 г., са за собствено ползване или такива със значителна част предварително наети площи.

От началото на годината са започнати малко нови проекти заради нарастването на разходите за строителство и лихвените проценти за финансиране, както и намаленото общо търсене на офис площи, отбелязва консултантската компания. В същото време заради забавянето на няколко проекта, предвидени за завършване през този период, новозавършените сгради през първата половина на 2023 г. са добавили само 11 хил. кв. м нови офис площи към пазара.

Средният обем построени офис площи на година между 2009 г. и 2022 г. е 103 хил. кв. м, с връх от 225 хил. кв. м през 2011 г. и най-ниска стойност от 22 хил. кв. м през 2013 г. Спадът в строителството тогава бе причинен от финансовата криза през 2008 г.

Подобна тенденция се наблюдава и днес, предизвикана от кризата и последиците от пандемията от COVID-19, се казва в доклада. Новопостроените офис площи се очаква да бъдат под средните нива през 2023 г. и да намалеят още повече през 2024 г.

Обемът на активно търгуваните завършени офисни площи клас A и Б остава почти непроменен в размер на 1,99 млн. кв.м.

През първите шест месеца на тази година са сключени сделки с площ от 116 509 кв.м, а разпределението между новите договори и удължаванията е почти идентично. Най-големите сделки по отношение на размера са удължаванията, като сумата от трите най-големи сделки възлиза на почти 40 хил. кв.м.

Новоподписаните договори са предимно премествания, с малко компании, които стъпват за първи път в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още