IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M сключи най-голямата наемна сделка за индустриален имот в историята на Чехия

Обемът на индустриалните площи в строеж в централноевропейската страна към първото полугодие е най-високият в историята ѝ

16:20 | 23.10.23 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Най-големият индустриален имот на етап строеж в Чехия през тази година е строящо се по поръчка (built-to-suit) хале за шведската верига магазини за дрехи H&M. Подписаният от компанията ангажимент към обекта с площ от 233 700 кв. м е и най-голямата наемна сделка в историята чешкия пазар на индустриални имоти под наем, пише консултантската компания Savills.

Около 1,4 млн. кв. м индустриални площи в Чехия, предназначени за отдаване под наем, са били в различни фази на строеж през първото тримесечие на тази година. Подобни нива на строителство са регистрирани и през второто тримесечие, като това е най-високият обем в историята на чешкия индустриален пазар, сочат данните на компанията.

Най-малко 60% от тези площи, или почти 833 хил. кв. м, вече са с отдадени под наем. Повечето от предварително отдадените индустриални площи са построени за наематели от промишления сектор (38%), следвани от търговските площи (30%) и логистиката (16%). 

„Високата активност на строителните компании и рекордните нива на строителство определено са положителни знаци. Тези фактори се отразяват не само на наемите на индустриални и логистични имоти, където вече отчитаме малък спад на годишна база, а и на нивото на свободните площи, които нарастват спрямо година по-рано“, коментира Яна Чожикова, партньор в отдела за индустриални имоти на Savills в Чехия.

„Доверието на пазара към новото строителство създава идеални условия за появата на нови наематели, както и за потенциалния растеж на добре установени компании. Това потвърждава старото правило, че предлагането създава търсене. Страхотна новина е и качеството на наемателите в промишления сектор, търговията на дребно и логистиката“, допълва тя.

Най-голям обем площи в строеж през юни са отчетени в област Карлови Вари, където те са достигнали почти 336 хил. кв. м. Причината е строителството на логистичния център на H&M и на разпределителен център на Goodyear (60 600 кв. м), който се строи в индустриалния парк „Панатони Парк Чеб Изток“. 

Област Пилзен има около 207 хил. кв. м на етап строеж. През юни Пилзен регистрира също значителен дял на спекулативното строителство, като 102 хил. кв. м от площите в строеж все още са свободни, т.е. около половината от всички площи в строеж.

В област Южна Моравия тече строителството на 187 хил. кв. м. Най-голямата индустриална сграда, която се строи там в момента, е хале в CTPark Blučina, което е предназначено за компанията Inventec и е с площ от 52 600 кв. м.

В Прага и околностите ѝ към средата на тази година на етап в строеж са били 137 хил. кв. м и почти всички площи, или 111 хил. кв. м, все още са налични и се предлагат за наемане. Най-голямата сграда на този подпазар се строи спекулативно от CTO в Козомин близо до автомагистрала D8.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още