IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в София се забавя, достъпността им се подобрява

"Банишора", "Малинова долина" и "Овча купел 2" са най-предпочитаните квартали за покупка на апартамент през третото тримесечие

13:24 | 26.10.23 г. 12
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Средната цена на закупените през третото тримесечие на тази година жилища в София е достигнала 1550 евро на кв. м и е останала почти непроменена спрямо нивата от края на 2022 г. Ръстът на цените на жилищата в София се е забавил до малко под 6% на годишна база, а цените остават почти без изменение в различните периоди на 2023 г., сочат данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Средната обща цена на закупените апартаменти през третото тримесечие е нараснала до 137 700 евро.

Ръстът на цените на жилищата в София се забавя. Графика: Bulgarian Properties Ръстът на цените на жилищата в София се забавя. Графика: Bulgarian Properties

Компанията отчита подобряване на достъпността на жилищата в София, като към средата на 2023 г. стойността на коефициента на достъпност е спаднала до 1,1. Обяснението според компанията е, че доходите нарастват по-бързо от цените и това подобрява съотношението на цена към доход.

Средната работна заплата в София достигна 2697 лв. през второто тримесечие на 2023 г. и така за закупуване на 1 кв. метър жилищна площ в столицата в средата на тази година са били нужни около 1,1 средни месечни софийски заплати. За сравнение, при предходната връхна точка на пазара през 2008 г. са били нужни 3,4 заплати за същата площ, сочат данните на компанията.

Достъпността на жилищата в София се подобрява през третото тримесечие. Графика: Bulgarian Properties Достъпността на жилищата в София се подобрява през третото тримесечие. Графика: Bulgarian Properties

Публикуваните преди дни данни на Агенцията по вписванията показаха спад на сделките с имоти в София с около 5% през третото тримесечие, пето поредно, в което обемите от сделки в столицата намаляват.

Данните на Bulgarian Properties, които включват и сделките с ново строителство, сочат задържане и дори малък ръст на обемите от продажби в София на годишна база.

„Макар през лятото да имаше известен спад в обема на сделките и на интереса, това беше логично с оглед на летния сезон. От началото на септември търсенето в столицата се засили и активно се сключват сделки“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Продажбите на жилища в столицата намаляват за пето поредно тримесечие по данни на Агенцията по вписванията, след включването на новото строителство обемите се задържат и дори показват лек ръст на годишна база. Графика: Bulgarian Properties Продажбите на жилища в столицата намаляват за пето поредно тримесечие по данни на Агенцията по вписванията, след включването на новото строителство обемите се задържат и дори показват лек ръст на годишна база. Графика: Bulgarian Properties

Един от най-важните фактори, които движат пазара, са все още ниските лихви по ипотечните кредити. Данните на БНБ сочат, че средният лихвен процент на новите жилищни кредити в лева е около 2,6% при 2,5% през 2022 г. В резултат, продължават да нарастват обемите новоотпуснати кредити. Данните на БНБ показват още, че ръстът на кредитирането за деветмесечието е около 14% на годишна база.

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите, като най-често то се купува в процес на строителство, докато все още има наличен избор.

В София търсенето е насочено към квартали, които предлагат такива имоти. Това са широкият център на столицата, както и кварталите „Банишора“ и „Малинова долина“, където кипи сериозна строителна дейност.

С развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите „Овча купел“ и „Карпузица“ („Княжево“). Районите на „Младост“ и Полигона остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в офис центровете по Цариградско шосе и Бизнес Парк София.

Данните на Bulgarian Properties сочат, че средните цени в най-популярните квартали през третото тримесечие на 2023 г. на база реално сключени сделки са:

• „Банишора“ - 1512 евро/кв.м

• „Малинова долина“ - 1360 евро/кв.м

• „Овча купел“ 2 – 1310 евро/кв.м

Най-скъпо са се продавали жилищата в центъра, „Иван Вазов“ и „Лозенец“ – около 3000 евро/кв.м, а най-евтини са в „Овча купел“ и „Малинова долина“.

Двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени, като делът на закупените двустайни апартаменти е 54%, а на тристайните – 37%. 7% са жилищата с три спални. Средната площ на закупените апартаменти е 90 кв.м.

Тези данни потвърждават тенденцията от началото на годината за завръщане на купувачите на собствен дом, които търсят по-просторни апартаменти, коментира Полина Стойкова.

„През 2023 г. не настъпи сериозна промяна на жилищния пазар. Годината беше сравнително спокойна и балансираща и ще приключи с отлична пазарна активност“, отбелязва тя.

Стойкова допълва, че факторите, които влияят върху жилищния пазар, са продължили да имат благоприятно въздействие и през 2023 г. „Положителен икономически растеж, ниска безработица, ръст на доходите, ниски лихвени проценти по ипотечните кредити – всичко това предостави отлични условия за инвестиции в недвижими имоти“, коментира тя.

Забавянето на инфлацията е отслабило и ефекта ѝ върху пазара, но той все още е съществен, тъй като очакванията са инфлацията да се задържи през следващите няколко години. Наред с това, предстоящото приемане на България в еврозоната и смяната на националната валута стимулира интереса към вложения в имоти, казва Стойкова.

Тя очаква съчетанието на тези фактори да движи пазара и през следващата година и прогнозира още една динамична година за жилищния пазар в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

12
rate up comment 14 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 то сега би трябвало да удари много по-силно, само виж външния дълг на държавите в периода 2006-8 и сега. Това вдигане на лихвите боли много повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 0
corner
преди 6 месеца
До: EverЛихвите бяха под 0 - ата доста дълго - така че изключителната , извънреднна ,граничеща с безумие ситуация не е от 2-3 г.При вече счупен пазар , доколкото меже да се нарече така , достъпността вече не играе роля .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Българино ,Отвори графиката на вдигане на лихвите 2006-2008 година ,докато купона течеше лихвите се вдигаха ,и след 2007 година /края/ги оставиха така половин година без да ги свалят ,послед дойдоха банковите фалити ,безработицата ,спада в икономиката и краха на имотните пазари ,така действат банките ,като е хубаво времето раздават кредити/чадъри/,като дойдат облаците и завали си искат раздадените вече чадърчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
До: zelka007 като ти вдигнат лихвите с още 1 % броя на сделките ще падне с още 20 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Германия спад в цените на имотите ,САЩ напълно блокиран имотен пазар,Швеция,Канада,Китай/там имаше огромни фалити /,в Нова Зеландия даже паднаха цените ,а там е един от най-здравите имотни пазари ..да не продължавам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: zelka007Не говоря за вдигане ,а за оставяне на тези нива ,6 месеца -12 месеца и така нататък без да ги пипат -Ще ти кажа -вдигнатите лихви се изравняват с нивото на инфлацията което коригира през това време + опции да ги пипнат още ,и в момента когато лихвата мине дори с малко нивото на инфлацията ,тогава идва г-жа Рецесия /криза/,който както иска да я нарича ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 16
zelka007
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 ... напиши какво ще стане кавръков , не ни дръж в напрежение , стига с този съспенс ... не ни останаха нерви човек ... !! ... какво ще стане като вдигнат основната лихва с още 1% ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
zelka007
преди 6 месеца
До: melon ... Банишора и Овча купел , не че са предпочитани , ами са най-ефффтините с достъп до метро ... и второ изпозавършиха се едно поне 30-на нови блока ... скоро , като гледам в Дружба вдигнаха няколко нови гета на по 10-15 етажа , и за там ще пишат че са предпочитани , като започнат активните продажби ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Искам някой да коментира какво се случва след като лихвите по кредитите се вдигнат и останат високи на такива нива ,както обявиха от Централните банки,цитирам "колкото е необходимо "-Само този въпрос искам да ,дадат отговор от агенцията за недвижими имоти Бългериън пропъртис ,който се изхранват от продажбата на жилища и в ниакакъв случай не желаят спад в цените им ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
melon
преди 6 месеца
Пък и едни квартали се рекламират, като най-предпочитани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още