IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания планира стимули за пенсионните фондове, за да строят достъпни жилища

Недостигът на домове се превръща в основна тема преди предстоящите догодина парламентарни избори

21:49 | 14.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британското правителство разработва планове да привлече повече пари от пенсионни фондове в достъпните жилища, за да отговори на недостига на домове в страната, заяви финансовият министър Джереми Хънт, цитиран от Bloomberg.

Бившият лидер на либералните демократи Тим Фарън попита Хънт в Камарата на общините във вторник дали би прегледал правилата за управление на пенсионните инвестиционни фондове, за да им предостави повече стимули да инвестират в достъпни жилища. Хънт отговори, че финансовото министерство вече работи по „предложения в тази област“.

„Вършим много работа, за да премахнем бариерите пред тях да инвестират във Великобритания“, отбеляза Хънт, имайки предвид пенсионните фондове. „Неща като достъпните жилища, инфраструктурата, растежа на нашите компании са области с голям потенциал“, допълни той.

Правителството се опитва да стимулира по-голямо строителство на фона на жилищната криза, която тласка нагоре жилищните разходи и се превръща в основен политически проблем. По-рано тази година Центърът за градове съобщи, че във Великобритания има недостиг от 4,3 млн. жилища спрямо средното ниво в Европа.

В момент, когато управляващата Консервативна партия изостава от основната опозиционна Лейбъристка партия с около 20 пункта в обществените допитвания преди очакваните парламентарни избори догодина, жилищата се очертават като едно от бойните полета преди изборите. Лейбъристите обещават да дадат най-големия тласък на достъпните жилища от едно поколение насам, ако дойдат на власт.

Торите се ангажираха с изграждането на 1 млн. нови жилища в мандата на този парламент, който трябва да приключи през януари 2025 г. Заместник-министърът на финансите Бим Афолами заяви пред Камарата на общините във вторник, че правителството е „оптимистично настроено, че ще постигнем целта си“.

Хънт иска пенсионните фондове да насочват повече инвестиции към растящи индустрии във Великобритания. Той също така настоява за по-голяма консолидация на пенсионните фондове.

По-рано тази седмица Пенсионната застрахователна компания, специализирана в изкупуванията, се ангажира да изгради 125 достъпни жилища в Лондон в партньорство със Square Roots, филиал за достъпни жилища на строителната компания London Square.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още