IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След хибридния модел повечето компании в света вече искат да върнат служителите в офиса

Почти 80% от компаниите обаче се натъкват на нежелание от служителите да се върнат на бюрата си, сочи проучване

11:21 | 08.12.23 г.
Снимка: Petar Santini/Bloomberg
Снимка: Petar Santini/Bloomberg

92% от компаниите в света са възприели хибридния модел на работа. Въпреки това не всяка компания преминава безпроблемно към този формат – съществува значително разминаване между предпочитанията на организацията и очакванията на служителите, констатира проучване на консултантската компания Colliers International.

Според доклада Hybrid and Beyond 2023 дистанционната или хибридната работа вече се е превърнала в нова норма, а 73% от респондентите твърдят, че техните организации смятат прилагания в момента модел за оптимално решение. Този брой се е увеличил в сравнение с 2022 г., когато на това мнение са били само 55% от анкетираните.

В същото време организациите се опитват да балансират дистанционната работа с работата в офиса, като често предприемат различни мерки, за да насърчат служителите да се върнат на бюрото си. 64% от организациите предприемат такива инициативи, а други 9% планират да ги въведат в близко бъдеще. Това обаче не е лесен процес. Сред компаниите, които се опитват да насърчат служителите да се върнат в офиса, делът на тези, които се натъкват на нежелание от служителите, се е увеличил на годишна база от 66% на 79%.

„Като се има предвид до каква степен хибридният модел на работа се е превърнал в част от ежедневието ни, особено в начина на мислене на служителите, организациите трябва да се съсредоточат върху адаптирането на своите дейности, вместо да се стремят да се върнат към традиционните решения“, съветва Дорота Осиецка от Colliers.

„Независимо дали служителите работят дистанционно един или три дни в седмицата, ефективното прилагане на хибриден модел означава промяна на начина на работа на организацията и адаптирането ѝ към новата реалност. Това, което сега е от ключово значение, е способността за ефективно управление на процесите и гъвкавостта при използването на нови решения, индивидуално съобразени с целите на компанията, начина на работа и очакванията на служителите“, допълва тя.

Нов модел, нови предизвикателства

Данните от доклада показват, че въздействието на хибридния формат върху организациите е комплексно и може да донесе както ползи, така и предизвикателства. През последните 12 месеца оценката на ефекта на работата от разстояние върху баланса между професионалния и личния живот на служителите значително се е подобрила. По-голямата част от анкетираните организации (65%) оценяват, че дистанционната работа има положително или много положително въздействие върху благосъстоянието на хората. На годишна база участието в изграждането на индивидуални и екипни взаимоотношения чрез регулярни индивидуални срещи и екипни сесии, както и организирането на социални събития също се е увеличило значително (съответно от 46% на 64% и от 29% на 46%). През изминалата година значителна промяна е настъпила и в областта на осигуряването на гъвкави условия на труд (увеличение от 47% на 70%).

Въпреки това работата от дома има и своите недостатъци, сочат резултатите от допитването. Цели 70% от анкетираните посочват намаляването на чувството за принадлежност към екипа като един от отрицателните ефекти. Влошаване на комуникацията на екипно ниво е регистрирано от 52 % от анкетираните, а 48% заявяват, че работата от разстояние влияе отрицателно върху сътрудничеството.

Предизвикателствата, свързани с разработването на ефективни начини на работа в хибридна реалност, изискват използването на подходящи инструменти. Colliers е разработила методологията "Хибриден барометър", която се използва за диагностика на функционирането на организацията при този формат на работа. Инструментът позволява бързо да се събере най-важната информация по отношение на ключови аспекти като обмен на информация, усещане за екипност и координация на дейностите. Благодарение на данните организациите могат бързо да идентифицират потенциалните рискове, да посочат екипите, които ефективно се справят с хибридната реалност, и тези, които се нуждаят от допълнителна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още