IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще строи квартал в Будапеща за 6 млрд. евро в дубайски стил

По-голямата част от парите ще бъдат осигурени от чуждестранен инвеститор, който засега не се разкрива

14:45 | 14.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгарското правителство съобщи, че планира да изгради нов квартал „в дубайски стил“ около частично неизползвана железопътна гара в Будапеща за сумата от 6 млрд. евро, като използва предимно чуждестранно финансиране, пише Bloomberg.

Районът североизточно от Пеща, който е собственост на унгарските железници, ще бъде изграден с използване на частно финансиране за най-малко 5 млрд. евро, съобщи министър Янош Лазар, който отговаря за строителството и транспорта. Унгарското правителство ще вложи около 1 млрд. евро за подобряване на инфраструктурата, уточни той.

Лазар не разкри кой е потенциалният чуждестранен инвеститор, като каза само, че той е един от най-големите в света и че сделката ще бъде обект на междуправителствено споразумение. Местните медии съобщават, че инвеститорът е базиран в Обединените арабски емирства.

Премиерът Виктор Орбан е възложил строителството на големия проект, напомнящ за Дубай от гледна точка на мащаб, уточни Лазар. Строителството на небостъргачи в Пеща към момента е забранено, но според министъра централата на петролната и газова компания MOL с височина 143 метра в Буда неизбежно ще открие пътя към строителството на повече такива сгради.

Сходни планове за развиването на райони около други жп центрове в Будапеща се провалиха в миналото. Местната власт вече критикува планирания нов хъб, който ще пренасити небосвода зад една от историческите оживени улици в Будапеща.

Лазар заяви, че подробностите по проекта ще бъдат уточнени през следващата половин година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още