IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати индийци харчат милиони, за да живеят в Бевърли Хилс на Дубай

Индийците се очертават като най-голямата група чуждестранни купувачи на имоти в емирството през тази година

08:07 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Адел Саджан станал свидетел на един от най-големите ръстове, постигани някога от компанията му, след като приток от богати индийци купили апартаменти за по 250 хил. долара в луксозните небостъргачи в Дубай, построени от семейството му, пише Bloomberg.

Собственото му семейно жилище е вила с площ от 2400 кв. м в Emirates Hills, затворен жилищен комплекс, често наричан Бевърли Хилс на Дубай. „Мисля, че там всяка втора къща е индийска“, казва 34-годишният управляващ директор на Danube Group в интервю в имението му, където мраморна всекидневна е с размера на мини футболно игрище, а в гараж със стъклени стени се виждат над 15 коли – от Bentley до Range Rover и Lamborghini.

Семейство Саджан не е ново на пазара, но растящото богатство и бизнес на семейството сега са подхранвани силно от притока на пари от субконтинента. Индийците съставляват 32% от клиентите на компанията в ОАЕ и допринасят за някои от най-големите ръстове на Danube, откакто бащата на Адел основал компанията в ОАЕ преди три десетилетия.

От години богатите китайци доминираха в притока на глобално богатство, но сега Дубай дава един от първите знаци до момента за потенциалното влияние, което може да имат новите милионери и заможни семейства от Индия. В резултат на една от най-дълбоките финансови промени в света Индия отбеляза ръст от 4,6% в общото богатство на домакинствата миналата година, сочат данни на UBS. Това се случва на фона на спадове в Северна Америка и Китай. Улеснените визови политики на ОАЕ, ниските данъци и близостта превръщат емирството в страната, която се възползва най-силно от възхода на южноазиатската страна в класациите за богатството.

Управляващият директор на Danube Group Адел Саджан пред семейния си дом в Дубай. Снимка: Натали Накаш/Bloomberg Управляващият директор на Danube Group Адел Саджан пред семейния си дом в Дубай. Снимка: Натали Накаш/Bloomberg

Имиграционната компания Henley & Partners счита, че се очаква близкоизточната страна да бъде водещата дестинация за мигриращи индийци с високо нетно богатство през 2023 г. Милиардерът Мукеш Амбани купи крайбрежен имот на лъскавия архипелаг Палм Джумейра миналата година, съобщиха запознати източници. Актьорът Вивек Оберой инвестира в жилище и имотна компания в града и качва снимки в Instagram на своя Rolls Royce в Дубай.

Притокът на пари от богати хора идва в момент, когато близкоизточните правителства засилват отношенията си с правителството на премиера Нарендра Моди в търсене на нови глобални съюзници отвъд дългосрочното партньорство със САЩ.

Богатите китайци, които инвестираха от Ванкувър до Сидни, пострадаха от намаляващите цени на акциите и на имотите. Но се очаква Индия да постигне ръст с 80% на милионерите, притежаващи над 100 млн. долара, през следващите около десет години. Това е вторият по големина растеж в световен план след Виетнам. САЩ ще бъдат втората по популярност дестинация за богатите индийци след Дубай, следвани от Австралия, Канада и Сингапур, сочат данни на Henley..

Но голяма част от новите милиарди в Индия се очаква да останат в границите на страната заради контрола върху капиталите и традиционната предпазливост на индийците в отнасянето на спестяванията си твърде далеч от дома. Освен това за хората, които бързат към Дубай или други места, изнасянето на пари може да стане по-трудно.

Индия вече налага ограничение на сумите, които богатите хора в страната могат да изнасят, като физическите лица имат право да превеждат само 250 хил. долара на година. Но от октомври тези преводи се облагат с 20% с изключение на парите, използвани за образование и медицински разходи.

В същото време представители на индийските данъчни служби се притесняват и че част от парите, които изтичат от Индия, може да се озоват в Дубай заради по-лекия му регулаторен режим, съобщават запознати източници. Макар че Индия и ОАЕ имат механизъм за споделяне на информация за предполагаеми неотчетени пари, Индия все по-трудно получава информация от близкоизточната страна, отбелязва запознат източник. Въпреки последователните искания да получи подробности за хора с високо нетно богатство и индийски компании, опериращи от ОАЕ, предоставяната информация е много малко, допълва той.

Гаражът на семейство Саджан. Снимка: Натали Накаш/Bloomberg Гаражът на семейство Саджан. Снимка: Натали Накаш/Bloomberg

Много индийци отбелязват, че предимствата на Дубай надхвърлят ниските данъци, като посочват по-добрата инфраструктура и качество на живот в момент, когато много индийски градове трябва да се справят с проблеми с трафика, смъртоносни влакови катастрофи и лошото качество на въздуха. Програмата „златна виза“ на ОАЕ също позволява на чужденци да правят значителни инвестиции, за да останат в емирството за десет години.

Богатите индийци харесват Дубай и защото той им дава база с лесен достъп до богатството им в глобален план, също така е начин да диверсифицират инвестициите си, казва Дакша Бакси, международен данъчен експерт и основател на консултантската компания SRI Solutions в Мумбай.  „Добрата инфраструктура и фактът, че Дубай предлага луксозен начин на живот са друга причина хора с високо нетно богатство да отиват там“, допълва той.

За Дубай парите от богати индийци му помагат да подкрепи пазара си на луксозни имоти, защото те идват в момент, когато притокът на богати руснаци, който нарасна след изпращането на войски в Украйна от Кремъл, сега намалява. Тази година най-много милионери ще дойдат в близкоизточната страна от Индия.

Дубайската агенция за недвижими имоти Betterhomes съобщава, че индийците са водещите купувачи на недвижими имоти в града и са останали такива, дори след като руснаците, пострадали от по-слабата рубла, излязоха от топ три на купувачите.

Към момента в ОАЕ живеят около 3,5 млн. индийци, сочат данни на индийското министерство на външните работи. За мнозина Дубай е като родина заради съществуващите от десетилетия културни връзки с Индия.

Компанията на Саджан Danube се прицелва в приходи от 2,5 млрд. долара тази година спрямо 1,5 млрд. долара година по-рано, подкрепена от притока на индийски пари. Преди три години Ризван Саджан, баща на Адел и основател на Danube, получил гражданство на ОАЕ. Сега Адел е в процес да получи своето.

„Аз съм горд индиец. Въпреки това заради начина, по който ни глези Дубай, специално за мен, човек, който е живял тук през целия си живот, е много трудно да си представя да живея в Индия“, отбелязва Адел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още