IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия може да изгуби една трета от имотите си за краткосрочно отдаване под наем

Правителството на страната смята, че краткосрочните наеми съдействат за недостига на жилища в големите градове

13:56 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Над една трета от всички жилища за краткосрочен наем може да бъде премахнати от пазара в Португалия в резултат на усилията на правителството да разреши жилищната криза, предава Bloomberg.

Отиващото си социалистическо правителство обвини краткосрочните наеми, че съдействат за недостига на жилища в градове като Лисабон, където цените на жилищните имоти сега са по-високи от тези в Милано, Мадрид и Берлин, съгласно Bloomberg City Tracker. Собствениците на жилища за краткосрочно отдаване под наем в Португалия неотдавна получиха два месеца да предоставят данни, че жилищата им се използват. Властите ги предупредиха, че ако не го направят, разрешителното им ще бъде отнето.

Крайният срок за предоставяне на информацията, включително данъчни документи, изтече миналата сряда. Той беше удължен с почти една седмица, тъй като засиленият трафик доведе няколко пъти до срив на сайта.

От 120 719 регистрирани жилища за краткосрочно отдаване под наем в системата, 45 747 притежатели на разрешително не са успели да предоставят валидно доказателство, че имотът им под наем е активен, сочат данни на правителството. Собствениците на жилища, които са отдавали домовете си за по-малко от 120 дни годишно, бяха изключени от това изискване.

„Това означава, че над една трета от жилищата за краткосрочно отдаване под наем в Португалия може да изчезнат от пазара“, коментира Едуардо Миранда, президент на Асоциацията на краткосрочните наеми в Португалия и допълва, че някои разрешителни вече са неактивни. „Проблемът е, че много от собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем може да са несправедливо отстранени от пазара заради начина, по който се осъществява процесът“.

Сред собствениците, чиито разрешителни може да бъдат отнети, са чужденци, живеещи в чужбина, които не могат да предоставят доказателства за бизнес дейността си, тъй като достъпът до уебсайта на правителството изискваше валиден португалски документ за самоличност, отбелязва Миранда. Възрастните хора, които не разполагат с необходимите документи за достъп до платформата на правителството, също може да са били засегнати, допълва той.

„Да се надяваме, че правителството и местните власти ще вземат предвид всички тези проблеми, преди да решат дали да отнемат някои от тези разрешителни“, отбелязва Миранда.

По-рано тази година правителството в Португалия одобри поредица от мерки, предназначени да смекчат продължаващата жилищна криза. Те включваха стимули за ускоряване на разрешенията за строеж на нови сгради, забрана на новите имоти за краткосрочно отдаване под наем в градовете и край на т. нар. програма „златна виза“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още