IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ спадат до шестмесечно дъно

Средната фиксирана лихва по 30-годишните ипотечни кредити достига 6,83%

16:08 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните лихви по ипотечните кредити в САЩ се понижиха за пета поредна седмица, достигайки най-ниското си ниво от юни насам, което беше добре дошъл знак за потенциалните купувачи на жилища, съобщава Bloomberg.

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент е спаднала с 24 базисни пункта до 6,83% през седмицата, приключила на 15 декември, показват данни на Асоциацията на ипотечните банкери в сряда (MBA). Променливата лихва по петгодишните жилищни кредити също се е понижила.

В същото време индексът на Асоциацията на ипотечните банкери, измерващ броя на подадените заявления за покупка на жилище, се е понижил с 0,6% от най-високото си ниво през август. Заедно със спада при рефинансирането, общият индекс за молбите за ипотечни кредити се е понижил с 1,5%, което е първият му спад от края на октомври.

Въпреки че лихвите по ипотечните кредити остават високи, сериозното им понижение се оказва добро за жилищния пазар, който тази година беше засегнат от редица повишения на лихвите от Федералния резерв.

Доходността по 10-годишните облигации се е понижила с повече от един процентен пункт от пика си през октомври на фона на перспективите централната банка, че Фед може да започне да намалява лихвите през следващата година. Ипотечните лихви се движат в синхрон с доходността по държавните ценни книжа.

Данните на MBA  позволяват на жилищния пазар да набере известна инерция. Данните, публикувани във вторник, показаха, че делът на новозапочнатите жилища е нараснал до шестмесечен връх през ноември, тъй като строителите се възползват от липсата на налични такива на пазара за препродажба.

Въпреки че търсенето на нови жилища е нараснало, продажбите на вече притежавани имоти остават слаби, тъй като много собственици на жилища с кредити, сключени при много по-ниски лихви, не са склонни да продават. Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти ще публикува своя ноемврийски отчет за продажбите на съществуващи жилища по-късно в сряда.

Проучването на MBA, което се провежда всяка седмица от 1990 г. насам, обединява отговорите на ипотечни банкери, търговски банки и трезори. Данните обхващат над 75% от всички молби за жилищни кредити в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още