IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на шведите за жилищните цени расте рязко през януари

Движението се дължи на централната банка на страната, която сигнализира, че е приключила с повишаването на основните лихви

15:39 | 15.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шведските домакинства са станали по-оптимистично настроени по отношение на цените на жилищата, след като централната банка на страната сигнализира, че е приключила с повишаването на основните лихви, съобщава Bloomberg.

Индикаторът за цените на жилищата на SEB скача с 15 пункта до 19 пункта през януари, като сега 40% от анкетираните очакват цените да се повишат в сравнение с 21%, които очакват намаление, показва изявление от понеделник. Данните излизат, след като служители на Riksbank казаха, че не очакват да възобновят 18-месечната кампания за затягане, която беше спряна през ноември.

Повечето анализатори сега смятат, че централната банка ще започне да намалява лихвите по-късно тази година. Подобни ходове биха могли да подкрепят жилищния пазар, който отново отслабна в края на миналата година след спада през 2022 г., което направи Швеция отличен пример за въздействието на затягането на паричната политика върху стойността на частните домове.

„Според домакинствата дъното на жилищния пазар е достигнато и те може сами по себе си да са прави, когато намаляването на лихвите и завръщането на покупателната способност започнат да се отразяват в частната икономика“, казва икономистът на SEB Америко Фернандес.

В проучването респондентите казват, че основният лихвен процент на Riksbank ще бъде 3,77% след една година, отбелязвайки спад от 0,36 процентни пункта спрямо предходния месец. Тъй като очакванията за лихвите все още са доста високи сред анкетираните, има възможност за по-нататъшно увеличение на прогнозите за цените на жилищата „с лихвите като катализатор“, посочва Фернандес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още