IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската банка за развитие инвестира 10 млрд. евро в устойчиво жилищно строителство

Изграждането на устойчиви и достъпни жилища е един от приоритетите на KfW за 2024 г.

14:32 | 08.02.24 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Германската държавна банка за развитие KfW планира изграждането на по-достъпни и устойчиви жилища на фона на все по-големите проблеми с недостига им в страната, предаде DPA.

Над 10 млрд. евро (10,8 млрд. долара) са заделени за тази цел във федералния бюджет за 2024 година, съобщи банката. Това е с около 5 млрд. повече от похарчените миналата година.

"Изграждането на устойчиви и достъпни жилища е един от приоритетите ни за 2024 година", каза главният изпълнителен директор Щефан Винтелс.

То включва ново финансиране за строителството на достъпни жилища за тези, които не се ползват от социалната програма за настаняване на хора с по-ниски доходи.

Според Винтелс германското правителство е предоставило 1 млрд. евро за тази цел тази и идната години. Понастоящем се уточняват подробностите около финансирането.

През 2022 година милиардите, които правителството реши да отдели за гарантиране на енергийните доставки и смекчаване на товара върху домакинствата и компаниите след началото на войната в Украйна доведоха до рязък скок на обема на субсидиите, отпуснати от KfW.

Банката за развитие, 80 на сто от която е собственост на германското правителство и 20 на сто на федералните провинции, предоставя нисколихвени заеми на малки и средни компании, фирми за жилищно строителство и студенти в традиционния си бизнес с финансови стимули.

KfW осигурява също експортно и проектно финансиране, подпомага развиващи се страни и нововъзникващи пазари, а дъщерната KfW Capital за инвестиции в стартъпи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още