IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork твърди, че не дължи наеми на 160 наемодатели за ноември

Твърдението изненада компаниите, към които WeWork има задължения

10:54 | 10.02.24 г.
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Фалиралият доставчик на споделени пространства за работа WeWork заяви, че не дължи наеми на 160 наемодатели за месец ноември, съобщава Wall Street Journal, базирайки се на съдебен документ.

Компанията заяви в сряда в декларация за несъстоятелност в съда, че онези наемодатели, които не са съгласни с посочената сума на наема, дължим между датата на обявяване в несъстоятелност и края на първия месец от несъстоятелността, „трябва първо да се ангажират в добросъвестен опит за разрешаване на това несъгласие с [WeWork], преди да подадат своето доказателство за претенция“.

WeWork подаде молба за банкрут на 6 ноември, след като не успя да се справи със спада на пазара на офиси. Освен ако компанията не е отхвърлила договорите за наем към тази дата, тя дължи на своите наемодатели наема за периода от 6 ноември до края на същия месец, съгласно законите за несъстоятелността и съдебната практика.

Твърдението изненада наемодателите, посочени в документа, както и посочената нулева сума.

„Не очаквахме да видимнули“, казва Айвън Голд, адвокат, представляващ няколко наемодатели на WeWork, включително тези, на които WeWork е определила „0 долара“ като суми за наема им.

„Объркан съм от позицията, която WeWork заема, и на този етап не разбирам правната или фактическата основа за това“, каза Голд пред The Wall Street Journal в четвъртък. „Сигурен съм, че ще са необходими много допълнителни дискусии.“

Говорител на WeWork е отказал да коментира документа в петък.

В края на януари адвокатите, представляващи комисията на кредиторите в несъстоятелност, заявиха в съдебен документ, че WeWork е задържала около 33 млн. долара по наемни плащания за януари към определени наемодатели.

Адвокатите на WeWork казаха на съдебно заседание по-рано тази седмица, че компанията е задържала наемни плащания за наемодатели, които не са искали да седнат на масата за преговори за наем.

Адвокатите на наемодателите оспориха твърдението, заявявайки, че тези наемодатели са преговаряли с WeWork. Задържайки наемите, WeWork се опитва да активизира преговорите с определени наемодатели, казаха адвокатите.

Някога оценяван на 47 млрд. долара, доставчикът на гъвкаво офис пространство се опитва от септември насам да намали цената на портфейла си от недвижими имоти чрез предоговаряне на договорите си за наем с около 500 наемодатели по целия свят.

Кодексът за несъстоятелност дава право на WeWork да отхвърля неблагоприятни договори за наем в САЩ и Канада. Но заплахата от отхвърляне на наем изглежда не е достатъчна за много наемодатели, за да се съгласят с промени в договорите, например намаляване на наемните плащания, намаляване на размера на наетите пространства или съкращаване на продължителността на наема.

WeWork каза, че досега е изменила 38 договора за наем, като същевременно е отхвърлила приблизително 90 договора в САЩ и Канада към януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 10.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още