IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на WeWork Адам Нойман се опитва да купи компанията

Според адвокатите му обаче затруднената компания не сътрудничи по никакъв начин

16:48 | 06.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Адам Нойман стана известен, превръщайки WeWork в културен и бизнес феномен, преди да бъде драматично отстранен от оператора на работни пространства, пише New York Times.

През последните няколко месеца обаче той се опитва да купи сега фалиралия бизнес – с помощта на хедж фонда магната Дан Лоуб.

Новата имотна компания на Нойман Flow Global иска WeWork да обмисли придобиването си, показва писмо на адвокатите му до WeWork от понеделник. Flow, която вече е привлякла 350 млн. долара от компанията за рискови инвестиции Andreesen Horowitz, посочва в писмото, че Third Point на Лоуб ще помогне с финансирането на сделка.

Flow иска да купи WeWork или активите ѝ, както и да осигури финансиране за банкрута, за да не ѝ позволи да потъне.

Адвокатите на Flow обаче обвиняват WeWork, че отказва сътрудничество от месеци.

Това е поредният обрат за WeWork, която в 14-годишната си история се превърна в символ на прекомерно използване на рисков капитал. Компанията се разрасна бързо, превръщайки се в най-големия наемател в много големи градове и достигайки оценка от 47 млрд. долара.

Нойман обаче се оттегли като главен изпълнителен директор през 2019 г., след като WeWork не успя да листне акциите си на борсата, до голяма степен заради опасения на инвеститорите към бизнес модела и корпоративното управление. Компанията започна да изпитва трудности и на няколко пъти се опита да предоговори наеми и намали разходите.

WeWork подаде документи за банкрут през ноември. В план за преструктуриране, подаден пред съда по банкрути в неделя, компанията каза, че има обезпечен дълг за над 4 млрд. долара и че основните кредитори включват SoftBank. На изслушване в съда в понеделник адвокати на наемодателите и други се оплакаха, че WeWork може да няма достатъчно пари, за да плати наеми.

Някои експерти предполагат, че WeWork може да бъде продадена за част от неизплатения си дълг, може би за около 500 млн. долара.

Нойман се опитва да инвестира в WeWork от години. Според писмото през октомври 2022 г. той се е опитал да уреди „финансиране до 1 млрд. долара, за да стабилизира WeWork”. Главният изпълнителен директор на компанията в онзи момент обаче „е закрил този процес без обяснение“, пишат адвокатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още