IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone създава гигант в складовите площи във Великобритания

Новата компания Indurent ще притежава над 200 имота с площ от 2,4 млн. кв. м

17:41 | 12.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Blackstone планира да слее две частни компании, притежаващи складове, за да създаде един от най-големите собственици на индустриални имоти във Великобритания. Ходът може да открие пътя за евентуална продажба на дружеството или първично публично предлагане, предава Bloomberg.

Компанията за частни капиталови инвестиции ще интегрира ръководството на St Modwen и на Industrials REIT заедно с придобити активи чрез 25 други сделки, за да създаде компанията Indurent, показва изпратен до служителите вътрешен документ.

Компанията ще притежава над 200 имота с обща площ от 2,4 млн. кв. м, потвърди говорител. Това ще я превърне в един от най-големите собственици на логистични имоти във Великобритания след Segro Plc, която има портфейл с имоти във Великобритания с обща площ от почти 2,8 млн. кв. м, и Tritax Big Box REIT.

Създаването на голяма интегрирана платформа за инвестициите в складове във Великобритания на компанията за частни капиталови инвестиции помага за позиционирането на бизнеса за бъдеща продажба. Причината е, че големи държавни и пенсионни фондове, които се стремят да увеличат експозицията си към инвестиции в складове, се нуждаят и от ръководни екипи, които да ги оперират. Друг вариант може да бъде първично публично предлагане (IPO).

Ходът следва предишни начинания на Blackstone в складови имоти във Великобритания и Европа. Те започнаха с Logicor, която компанията установи, разшири и продаде на държавен фонд в Китай. Тя повтори същия подход с Mileway, собственик на градски складове от т. нар. „последна миля“, която рекапитализира в най-голямата имотна сделка в Европа в историята.

Blackstone влага средства в складове във Великобритания, като инвестира 2,1 млрд. паунда (2,6 млрд. долара) в строителни проекти на St Modwen и Industrials REIT след придобиването им. Компанията счита, че трансформирането на глобалните вериги за доставка ще повиши ръста на наемите на складове, който се ускори през последните години.

„Британските логистични имоти са силно убеждение на Blackstone предвид изключително силното представяне на портфейла ни и благоприятните дългосрочни фундаменти в сектора“, коментира ръководителят на отдела за имоти в Европа на компанията Джеймс Сепала. „Като чисто логистична британска компания с изключителен екип Indurent ще ни позволи да продължим да капитализираме добри възможности в сектора и да създаваме стойност за нашите инвеститори“, посочи той.

Публично търгуваните британски компании за логистични имоти преживяха поредица от сътресения, които преследват REIT инвеститорите, като намалиха цените на акциите, въпреки че стойностите на активите се представят по-добре от очакванията. Това доведе до вълна от консолидация в сектора и компании като Blackstone направиха редица собственици на имоти частни компании. Същевременно собствениците реагираха, като пристъпиха към поредица от сливания с цел намаляване на разходите и по-голям мащаб.

Tritax, чиито книжа сега се търгуват с отстъпка от около 13% от стойността на активите ѝ, съобщи в понеделник, че планира да придобие по-малкия конкурент UK Commercial REIT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още