IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на закъсалия имотен гигант Signa Рене Бенко обяви лична несъстоятелност

Подразделението Signa Prime за луксозни имоти е близо до продажбата на сграда в центъра на Мюнхен

20:30 | 07.03.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Основателят на конгломерата Signa Рене Бенко е подал заявление за лична несъстоятелност пред австрийски съд, който е в процес на преглед на личните му финанси, предава Bloomberg.

Бенко е подал заявлението доброволно, съобщи адвокатът на бизнесмена Норберт Вес пред агенцията по имейл, потвърждавайки по-ранно съобщение на изданието Kronen Zeitung.

Решението задълбочава личните последици за магната от финансовия крах на имотната и търговската му империя, голяма част от която потърси защита от кредитори миналата година.

Бенко притежава мажоритарни дялове в повечето компании на Signa чрез австрийски частни тръстове, частната фондация на семейство Бенко и частната фондация „Лаура“. Той също така е благодетел на фондацията Ingbe Stiftung в съседен Лихтенщайн, съобщава Der Standard.

Заявлението е подадено преди очакваното скоро решение на Областния съд в Инсбрук за личните му финанси и може да помогне на Бенко да запази контрол върху процесите по несъстоятелност. По-рано тази година финансовият прокурор, който служи като адвокат на австрийското правителство, поиска от съда да прецени способността на Бенко да плаща, като заяви, че той не е успял да отговори напълно на финансови ангажименти, поети при процедурите за обявяване в несъстоятелност на Signa Holding.

Наред с притежаваните си акции Бенко има и скрита роля в изграждането на една от най-видните имотни компании в Европа чрез придобиването на трофейни активи, включително дялове в универсалния магазин Selfridges в Лондон и Chrysler Building в Ню Йорк.

Той се оттегли от всички официални ръководни роли, след като получи условна присъда през 2013 г. за подкуп и вместо това оглавяваше консултантски борд до ноември 2023 г. Въпреки това Бенко признал пред синдици на Signa Prime, че е участвал във важни решения, сделки и финансиране като „ключов човек“, става ясно от доклад на назначения от съда синдик, видян от Bloomberg.

Затова съдът може да счете, че той е носел отговорността да наблюдава финансовите затруднения на компанията.

Бенко и други акционери може да претърпят загуби от империята си. Графика: Bloomberg LP Бенко и други акционери може да претърпят загуби от империята си. Графика: Bloomberg LP

Някои кредитори, включително държавният фонд на Абу Даби Mubadala Investment поискаха обезщетение за загубите си чрез арбитраж, който засяга Бенко и лично.

По-рано тази седмица беше съобщено, че Signa е близо до продажбата на сграда в центъра на Мюнхен на германския строителен магнат Алфонс  Доблингер – първа голяма продажба на актив, откакто основните подразделения на имотната империя подадоха заявления за обявяване в несъстоятелност през декември.

Signa Prime и нейният синдик водят преки разговори с 80-годишния предприемач за продажбата на имота на ул. "Розенщрасе" 8 в основния търговски квартал на Мюнхен, съобщават двама запознати с разговорите източници. Сградата се продава за около 100 млн. евро, допълват те.

Разговорите продължават и не е сигурно, че ще се стигне до споразумение, съобщават още източниците.

Signa Prime, подразделението за луксозни имоти в империята на Бенко, бърза да набере средства, за да убеди повечето си кредитори този месец, че плановете ѝ за преструктуриране може да бъдат успешни. Разговорите с неназован потенциален купувач за имота на "Розенщрасе" 8 са на финала, съобщи синдикът на Signa Prime в бележка до кредитори от 26 февруари, видяна от Bloomberg.

Говорител на компанията потвърди, че имотът е обявен за продажба, но отказа коментар за възможния купувач.

Доблингер е главен изпълнителен директор на строителната компания DIBAG Industriebau. Холдинговата му компания притежава дял в листнатата строителна компания Bauer.

Сградата в Мюнхен е притежавана от филиала Signa Prime Capital Invest, чиито акции са предоставени като допълнителна гаранция за заем на стойност 200 млн. евро от Schoeller Group. Signa Prime продаде сградата Julius Meinl Haus в центъра на Виена в средата на декември на Австрийската медицинска камара, само седмици преди да поиска защита от кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още