IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улица "Истиклял" вече не е най-скъпата в Истанбул

Наемите на трите най-скъпи търговски улици в града са нараснали значително през миналата година

15:28 | 21.03.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Наемите на трите най-популярни търговски улици в Истанбул, които се характеризират с висока заетост и голямо търсене, са нараснали значително през 2023 г., а улица "Истиклял" е загубила короната си на най-скъпата в града, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от Hurriyet Daily News.

През миналата година най-посещаваната улица в града е била „Истиклял“, титлата за най-скъпата улица е отишла при „Абди Ипекчи“, а улицата с най-много наемни договори, подписани от чуждестранни марки, е била „Багдад“, сочи изследването.

Средната посещаемост е нараснала и на трите улици в сравнение с 2022 г., сочат данните на консултантската компания.

Миналата година средната посещаемост е достигнала 207 хил. души на „Истиклял“, като през уикендите тя е нараствала до средно 313 хил. души. В работни дни около 144 хил. души са посещавали улица „Багдад“ в азиатската част на града, но през уикендите средната посещаемост е намалявала до 130 хил. души.

Потокът от хора през работните дни и в уикендите по улиците на квартал „Нишанташъ“ в европейската част на Истанбул е достигал съответно 82 хил. и 96 хил. души.

Наемите на търговските улици в Истанбул са нараснали средно с 66,7% на годишна база в доларово изражение, сочат данните на Cushman & Wakefield.

Месечният наем за първокласни търговски площи на улица „Абди Ипекчи“ в европейската част на Истанбул е достигнал средно 220 долара на кв. м на месец през четвъртото тримесечие на 2023 г., което е ръст от 100% спрямо година по-рано.

Средният наем на „Истиклял“ е нараснал до 200 долара на кв. м на месец, или покачване с 46,7% на годишна база. На улица „Багдад“ наемите на първокласни търговски площи са били на средно ниво от 150 долара на кв. м месечно, покачване със 150% спрямо година по-рано.

Улица „Абди Ипекчи“ е станала най-скъпата в Истанбул, изпреварвайки „Истиклял“, която държеше първенството сред най-скъпите улици в града в продължение на 13 години, отбелязват авторите на доклада.

За сравнение, наемите на първокласни търговски площи на „Бонд стрийт“ в Лондон са нараснали само с 11,5% до 2480 долара на кв. м, докато наемите на „Шан-з-Елизе“ в Париж са се повишили с 2,86% към април м. г. до 1395 долара на кв. м.

Заради ограничения пред предлагането и високите наеми магазините, особено тези от сектора на храните и напитките, са се установили в странични улици, свързани с основната търговска улица, става ясно от доклада.

Най-много сделки с наемане на площи са сключени от търговски обекти от сектора на дрехи, обувки и чанти, следван от храни и напитки. 40% от магазините, които са били празни предходната година, са били наети през 2023 г. Местните марки доминират с над 80% дял от пазара.

Както и предходната година, през 2023 г. най-много чуждестранни марки са били позиционирани на улица „Багдад“ с дял от 21%, следвана от „Истиклял“ с 16 на сто и квартал „Нишанташъ“ с 15%.

През първото тримесечие на 2023 г. заради земетресението дейностите по градска трансформация са нараснали в сравнение с предходната година, особено на улица „Багдад“, сочи докладът.

Очаква се тези регулации да имат положително въздействие върху сектора на търговските площи и да увеличат предлагането с нови сгради през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още