IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ неочаквано намаляват през февруари

Това предполага неравномерно възстановяване на жилищния пазар

17:43 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на нови жилища в САЩ са намалели неочаквано през февруари за пръв път за последните три месеца, което предполага неравномерно възстановяване на жилищния пазар, съобщава Bloomberg.

Покупките на нови еднофамилни жилища са се свили с 0,3% до годишен темп от 662 хил. единици миналия месец, показаха правителствени данни от понеделник. Медианната прогноза на икономисти в проучване на Bloomberg бе за ниво от 677 хил. единици.

Въпреки спада през февруари жилищният пазар в САЩ показва признаци на устойчиво възстановяване, докато ипотечните лихви се стабилизират около 7%, а строителните компании предлагат най-различни стимули на фона на ограничен брой обяви от вече притежавани имоти.

Стабилният пазар на труда също подхранва ръста на поръчките към компании като KBHome и Lennar Corp, което предполага, че жилищните инвестиции ще допринесат за ръст на икономиката.

„Купувачите до голяма степен се адаптираха към средата на лихвите и сме окуражени от търсенето, което виждаме в началото на пролетния сезон на продажбите“, казва Джефри Мезгър, главен изпълнителен директор на KBHome, в разговор по отчета на компанията наскоро.

Данните на Министерство на търговията от понеделник показват още, че медианната цена на продажбите за нова къща е намаляла със 7,6% на годишна база до 400 500 долара през февруари. Предлагането на нови жилища се е увеличило до 463 хил. същия месец, което е най-високото ниво от октомври 2022 г.

По региони покупките са се понижили в североизточните и средните щати, но са се увеличили с 3,7% на юг. В западните щати те са нараснали до най-високото ниво от юли насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още