IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето от чужденци тласка нагоре продажбите на луксозни имоти в Дубай

Общо 105 жилища на цена над 10 млн. долара са продадени в емирството през първото тримесечие

10:18 | 16.04.24 г.
Снимка: Natalie Naccache/Bloomberg
Снимка: Natalie Naccache/Bloomberg

Продажбите на жилища в Дубай на стойност от 10 млн. долара нагоре са нараснали с 6% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, след като търсенето на домове от чужденци с много високо нетно богатство не показва признаци на отслабване, предава Ройтерс.

Общо 105 жилища на обща стойност 1,73 млрд. долара са били продадени между януари и март. Това е ръст спрямо около 1,6 млрд. долара година по-рано, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Активността е доминирана от купувачи с пари в брой, а изкуственият остров Палм Джумейра във формата на палмово дърво е най-търсеният район с 36,3% от продажбите от гледна точка на обща стойност. Следват Джумейра Бей Айлънд и Дубай Хилс Истейт.

Дубай, където се намира най-високата кула в света, се стреми да разшири икономиката си чрез туризъм, изграждане на местен финансов център и привличане на чуждестранен капитал, включително в имоти.

Но бумът на имотния пазар през последно време показва признаци на отслабване, а строители, инвеститори и банкери се питат дали може да бъде избегната болезнена корекция, подобна на спада, който разтърси емирството през 2008 г.

Миналата година Дубай беше на първо място в света по брой продажби на жилища на цена над 10 млн. долара с близо 80% повече продадени такива имоти от класирания на второ място Лондон, по данни на Knight Frank. Градът също така не се вписа в тенденцията на спад на цените на луксозните имоти в градове като Лондон и Ню Йорк миналата година, като отчете двуцифрени ръстове, съобщи Knight Frank през февруари.

„Нивото на сключване на сделки в Дубай продължава да се засилва, особено в най-високия сегмент на пазара, където почти постоянният приток от чужденци с високо нетно богатство се конкурира за най-скъпите жилища в града“, коментира Фейсал Дурани, ръководител на отдела за анализи за Близкия изток и Африка в Knight Frank.

Дурани коментира пред Ройтерс, че Дубай е подкрепен от относителната достъпност на луксозните си жилища, където заможни купувачи могат да придобият жилищна площ от 90 кв. м за 1 млн. долара, „около три-четири пъти повече, отколкото бихте получили в повечето големи градове за бягство в света“.

Силното търсене показва, че много чуждестранни инвеститори придобиват имот в Дубай като втори дом, а не „купуват постоянно с цел препродажба“, допълва той, имайки предвид практиката от миналото за покупки с цел бърза препродажба за повече пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още