IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай е най-силният пазар на суперлуксозни имоти в света

Хонконг за първи път излиза от топ пет в класацията на консултантска компания

13:48 | 22.03.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Продажбите на суперлуксозни жилища на цена над 10 млн. долара в света са нараснали с 11%  на годишна база през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

411 продажби на такива имоти са били осъществени на 12-те обхванати пазара в трите месеца до декември спрямо 370 през същия период на 2022 г.

Ръстът на суперлуксозните продажби е в контраст със забавянето предходното тримесечие и отразява по-голямата увереност в добрите перспективи пред световната икономика в края на 2023 г., след като очакванията за понижаване на лихвите през тази година се засилиха.

Най-големият пазар през четвъртото тримесечие е бил Дубай със 108 продажби, следван от Лондон и Ню Йорк с по 52, а обемите в Хонконг са намалели до 15 продажби, с което градът излезе от топ пет за първи път. Сидни и Женева заемат съответно четвърто и пето място със силна активност през последното тримесечие на миналата година.

Макар че продажбите на суперлуксозни имоти са нараснали в края на миналата година, тласкайки общите продажби над нивото от 2022 г., те все още са с 22% по-ниски спрямо достигнатите равнища през 2021 г. Но общият обем все още е значително по-висок в сравнение с нивото преди пандемията през 2019 г.

В неотдавнашния си доклад за световното богатство консултантската компания отбеляза, че създаването на богатство в света е станало положително през 2023 г. с ръст от 4,2% на хората с ултрависоко нетно богатство. Ръстът е движен от променящите се очаквания около лихвите и е подкрепен от икономиката на САЩ и силното възстановяване на фондовите пазари. Годишните продажби на имоти на цена над 10 млн. долара са нараснали през последните тримесечия въпреки последиците от растящите лихви върху жилищните пазари в света.

Осъществените 1782 продажби в 12-те месеца до края на декември 2023 г. съставляват ръст от 1% спрямо 2022 г., но спад от 22 на сто спрямо връхната точка от 2291 продажби за цялата 2021 г. Общата стойност на продажбите на суперпървокласни имоти е достигнала 31,9 млрд. долара в годината до декември 2023 г. Макар че това е спад с 22 на сто спрямо връхната точка от 40,7 млрд. долара през 2021 г. по време на породения от пандемията имотен бум, нивото е значително по-високо в сравнение с 2019 г., последната преди пандемията.

„2023 г. беше повратна за световните пазари на суперпървокласни имоти, а цените продължиха да растат през първото полугодие, създаването на богатство се възстанови, тъй като цените на активите нараснаха на фона на захранвания от изкуствения интелект бум на фондовите пазари. През последното тримесечие на миналата година той беше подкрепен и от очакванията за по-ниски лихви“, коментира Лиъм Бейли, глобален ръководител на анализите в Knight Frank.

„2024 г. вероятно ще бъде определена от евентуално понижаване на разходите за обслужване на дълговете, което ще подкрепи дейността на ключови пазари на суперлуксозни имоти в света“, допълва той.

Пазарът в Дубай продължава да регистрира силни обеми на продажбите на суперпървокласни имоти. Значителният ръст на цените през последните две години е довел до поскъпване на луксозните имоти с над 100%, при което много жилища са преминали от първокласния в суперпървокласния сегмент. Сега търсенето се разширява отвъд крайбрежните имоти към вили във вътрешността, потвърждавайки разширяването на пазара.

Въпреки предизвикателната икономическа среда Лондон запазва за второ поредно тримесечие второто място в класацията, но споделя позицията с Ню Йорк. Продажбите на суперпървокласни имоти в града намаляха в началото на 2023 г. след злополучния „минибюджет“, който притесни кредитните пазари и доведе до по-затруднена среда за продажбите.

Положителното представяне на Женева отразява повишаването на броя на богатите хора в Швейцария. По данни на консултантската компания хората с ултрависоко нетно богатство в страната са се увеличили с 5,2% през 2023 г., петия по сила ръст в света и най-високия в Европа.

В Австралия пазарът на луксозни имоти набира инерция благодарение на комбинация от засилване на нагласите на купувачите и промяна на перспективите за лихвите. Създаването на богатство в Австралия също подкрепя пазара със значителен ръст на кешовите сделки, които сега съставляват половината от всички продажби в луксозния сегмент в Сидни.

Ню Йорк е отчел ръст на обемите от продажби през четвъртото тримесечие отчасти благодарение на започването на нови луксозни проекти, които показват увереност на пазара. Маями отчита недостиг на суперпървокласни имоти, който ограничава продажбите въпреки високото търсене. Но Лос Анджелис продължава да регистрира относително стабилни обеми от продажби въпреки известната несигурност за купувачите заради данък „имение“ в щата.

Пазарът на суперпървокласни имоти в Сингапур продължава да се бори с по-строги данъци върху покупките, които нараснаха до 60% за чуждестранните купувачи. Слабият пазар на суперлуксозни имоти през четвъртото тримесечие в Хонконг отразява представянето на продажбите на по-широкия жилищен пазар. Това накара властите да направят значителни промени в имотните данъци през февруари тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още